Nieuws

LOKAAL: Diest: Hoogste tijd voor aanpassingen toegang Halve Maan!

Team Vooruit

Tuesday 15

June 2021 18:53

Vooruit Diest verzoekt om een motie toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van 21 mei 2021 en deze voor te leggen aan het provinciebestuur. De Vooruit-fractie wil hiermee de Provincie nogmaals aanmoedigen om de toegangsvoorwaarden voor provinciedomein Halve Maan te Diest te herbekijken.

‘We stellen vast dat de gewijzigde toegangsvoorwaarden die sinds 1 mei 2021 gelden voor het Provinciaal domein ‘De Halve Maan’ te Diest op ongemakken en ongenoegen stuiten. Eerder hebben we het al opgenomen voor de ochtendzwemmers die door het invoeren van de tijdsblokken (11u-14u en 15u-19u) hun traditionele vroege gezonde ochtendduik zagen verdwijnen. Maar helaas werd er geen positief gevolg gegeven aan deze vraag. Daarnaast kwam nog het feit dat de Diestenaar, die tot nu toe altijd vrije toegang kreeg tot het proviniciedomein, ook moest betalen voor de reservatie van een  zwembeurt. En dan nog maar voor een half dagje, waarvan je op voorhand geen garantie op goed weer hebt! Leg dat maar eens uit aan je kindje dat je toch niet naar het zwembad gaat als het in de voormiddag regent en in de namiddag niet… Heel wat Diestenaren reageerden ontgoocheld, verontwaardigd en zelfs boos’, zegt Vooruit raadslid Carina Jankowski.

Op deze zonnige dagen regent het weer klachten over de Halve Maan

Sinds enkele dagen regent het bij de Vooruit-fractie weer meldingen – zelfs op deze hete zonnige dagen – van andere berichten over de toegangsvoorwaarden.

‘Mensen staan voor opening van het 2de tijdsblok in de wachtrij, om zo maximaal mogelijk van hun zwemuurtjes te kunnen genieten. Sommigen zelfs tot bijna een uur! In de hete zon, met kleine kindjes! Dit is naast ongemakkelijk, ook nog eens erg onveilig voor kinderen. Om het dan nog niet te hebben over het feit dat er tijdens deze pandemie waar we nota bene nog steeds in zitten, geen gangpad  of wachtzones zijn gecreëerd aan de toegang. Dit maakt me erg bezorgd!’ zegt Jankowski.

Ook Diestse onderwijsinstellingen ongelukkig met gewijzigde toegangsvoorwaarden

Onlangs ontvingen alle provincie- en gemeenteraadsleden ook nog een schrijven van de Diestse onderwijsinstellingen, waaronder ook Diesters provincieraadslid Marc Florquin (Vooruit).  ‘De Diestse scholen zijn ook niet erg gelukkig met de ingevoerde tijdsblokken, die onrealistisch zijn binnen een schoolorganisatie. Tot nu toe genoten heel wat scholen van het openluchtzwembad als troef voor het leren zwemmen. Eén van de (levens)belangrijke leerplandoelstellingen. Om 11u of om 15u naar het zwembad vertrekken voor een uurtje zwemles is niet alleen praktisch niet haalbaar, maar daarnaast ook nog eens duur voor de leerlingen van de Diestse scholen’, zegt provincieraadslid Marc Florquin.

Het moet weer ‘Vooruit’ gaan met onze Halve Maan

Zoals de naam ‘Vooruit’ doet blijken, wilden ze niet aan ‘wal’ blijven staan, maar willen ze werkelijk vooruit met de Halve Maan en trekken ze nu opnieuw aan de alarmbel die het provinciebestuur hopelijk wel wakker maakt.

‘Voor de gemeenteraad van 21 juni dienden we een motie in over deze ondertussen erg uitgebreide problematiek. Via een motie kan je een hogere overheid aanzetten om een beleidsvisie te herbekijken. Vermits het tot nu toe niet tot de juiste uitkomsten kwam na gesprekken tussen het stadsbestuur en het provinciebestuur is een motie dan ook een rechtstreeks weg tot het provinciebestuur. We vragen hierin duidelijk om zowel de toegangsvoorwaarden voor de Halve Maan te herbekijken, zonder uiteraard dat de veiligheid in gedrang zou komen. Ook de veiligheid aan de toegangspoort in coronatijden zien we in het belang van de bezoekers als essentieel. We vragen ook dat het provinciebestuur in overleg gaat met o.a. de Diestse onderwijsinstellingen, om tegemoet te komen aan de zwemlessen die binnen de schoolorganisatie passen. Met deze vragen hopen op een tegemoetkoming van uit het provinciebestuur. Laten we het prachtige provinciedomein Halve Maan terug een plaats worden waar waterpret en genot weer op de eerste plaats komen. Gewoon zoals het hoort!’ sluit Jankowski af.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant