Nieuws

LOKAAL: Minder mobiel? Fietstaxidienst TriVelo brengt je!

Vooruit Lokaal

Thursday 05

May 2022 13:50

Vanaf 16 mei kunnen minder mobiele en oudere Gentenaars een ritje met een fietstaxi van TriVelo reserveren. Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, legt uit. “Met de fietstaxi kan je naar vrienden en familie, naar de kapper of de dokter. Maar ook een plezierrit door Gent is mogelijk. De fietstaxi’s rijden overdag en ’s avonds, ook in het weekend. Een enkele rit kost 2,5 euro, voor ,de vrijwilligersvergoeding.”

Nieuwe Gentenaars helpen integreren

TriVelo werd uitgedacht en opgestart door Gentenaars. Het project helpt bovendien nieuwe Gentenaars bij hun integratie. “We werken samen met Fedasil, Refu Interim en IN-Gent vzw voor de rekrutering van chauffeurs. Als een chauffeur de taal nog onvoldoende beheerst, gaat er een buddy mee. Een prachtig verhaal van ontmoeting en verbinding dus, intercultureel en intergenerationeel, door en voor Gentenaars!”

Fijne sociale contacten tegen eenzaamheid

Ook Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, is in zijn nopjes over het project. “Heel wat oudere mensen vereenzamen eens ze minder goed te been zijn. Ze geraken het huis niet meer uit en kunnen nergens meer naar toe als ze tram, bus of een gewone taxi niet zien zitten. Met TriVelo geraken ze waar ze willen zijn én ze krijgen er fijn sociaal contact bovenop: de chauffeurs nemen sowieso ruim de tijd voor sociaal contact.”

Reserveren? Fietsambassade contacteren

TriVelo heeft sinds kort dubbel zoveel ‘gewone’ fietsen (zes) en een speciale rolstoelfiets. Die rijden ook in een groter gebied, binnen de R4 tot aan Meulestede brug. Wie een ritje wil reserveren kan De Fietsambassade contacteren tijdens de kantooruren via telefoon (09 266 77 00) of mail ([email protected]).

Fietstaxi TriVelo ontstond als een burgerproject in 2021 in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham, met geld uit ‘Samen Aan Zet’. Woonzorgcentra, lokale dienstencentra, buurtwerk en wijkorganisaties doen er beroep op. Na een succesvolle testfase in 2021 met 554 ritten, waarbij in totaal 773 mensen werden vervoerd door 44 vrijwilligers (23 nieuwkomers en 21 anderen), beslisten de Stad en het OCMW om financiële steun te verlenen en het project alvast met minstens één jaar te verlengen.

 

Alle info op de website van TriVelo


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant