Nieuws

Melissa wil dossierkosten woonlening halveren

Ronny Wolfcarius

Friday 24

February 2023 11:13

Wie een hypothecaire lening bij de bank afsluit, moet dossierkosten betalen. Banken factureren voor het opmaken van je dossier het maximumbedrag van 500 euro. Dat bedrag is veel te hoog. Daarom dient fractieleider Melissa Depraetere een wetsvoorstel in om die kosten te halveren. “Iedereen heeft recht op een betaalbare woning. Daarom moet mijn voorstel de absurd hoge dossierkosten van banken halveren.”

Dankzij Vooruit in de regering gaan de notariskosten voor de aankoop van een woning vanaf 2023 al met een kwart omlaag. Toch is het voor jonge mensen financieel enorm moeilijk om een woning te kopen. Als je een woonlening bij de bank wilt afsluiten, moet je naast een eigen inbreng ook notariskosten, registratiekosten en verzekeringspremies betalen. Daar komen ook nog eens de dossierkosten van de bank bij.

Melissa: “Terwijl banken zoals KBC en BNP Paribas miljarden winsten hebben gemaakt, rekenen ze 500 euro dossierkosten voor één dossier als je een lening voor je woning wilt afsluiten. Niet omdat ze die kosten werkelijk maken, want door de digitalisering moet je zelf online veel in orde brengen. Sinds de dossierkosten werden geplafonneerd door de vorige regering, hebben banken die kosten gewoon opgetrokken tot het maximum, los van hun werkelijke kosten. Dat kan echt niet de bedoeling zijn.” 

Een kleine ingreep die een groot verschil maakt voor jonge mensen die een woning willen kopen.

Het wetsvoorstel van Melissa halveert het prijsplafond van de dossierkosten. Dat wil zeggen dat de maximale dossierkosten die een bank mag aanrekenen voor het afsluiten van een woonlening worden verlaagd van 500 euro naar 250 euro. “Een kleine ingreep die een groot verschil maakt voor jonge mensen die een woning willen kopen. Door de maximale dossierkost van 500 euro naar 250 euro te brengen, maken we een eigen woning betaalbaarder voor iedereen”, aldus Melissa.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant