Nieuws

Melissa strijdt voor meer bankautomaten in je buurt

Ronny Wolfcarius

Thursday 29

December 2022 13:26

Bankautomaten verdwijnen steeds meer uit ons straatbeeld. Melissa Depraetere dient een wetsvoorstel in om die achteruitgang een halt toe te roepen. “Banken moeten een minimaal aanbod aan dienstverlening voorzien in elke deelgemeente. Je geld afhalen, dat is een basis waar iedereen recht op heeft.”

 

Heel wat mensen gebruiken nog cash geld of hebben geen computer. “Toch sluiten bankkantoren en verdwijnen steeds meer bankautomaten”, reageert fractieleidster in de Kamer Melissa Depraetere.

“Je moet al heel wat kilometers afleggen om cash geld af te halen. Vooral ouderen, kwetsbare groepen en ook lokale handelaars zijn hier de dupe van. Banken moeten een basisdienstverlening voorzien voor iedereen, zeker voor wie digitaal niet mee is.”

Minder dienstverlening voor meer geld

De minister van Economie sloot met de banken een overeenkomst af, de Universele Bankdienst. Die overeenkomst moet zorgen voor een basisdienst bij banken. Banken kunnen een pakket aan diensten aanbieden voor €60 per jaar voor ouderen of mensen die digitaal niet mee zijn. Het gaat over 60 bankverrichtingen, 24 geldafhalingen of het printen van de rekeninguittreksels aan automaten van de eigen bank.

Meer dan 1 miljoen mensen gebruiken de Universele Bankdienst. Melissa: “Dat bevestigt de nood aan een basisdienstverlening van de banken. Alleen is de Universele Bankdienst veel te vrijblijvend. We zien dat banken zich hier niet aan houden. Het resultaat: steeds minder loketten, minder bankkantoren en minder geldautomaten. Dat is absurd.”

Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen

Melissa dient een wetsvoorstel in dat banken verplicht aanwezig te blijven in het straatbeeld en afspraken met banken wettelijk vastlegt. “Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Je geld beheren zou vanzelfsprekend moeten zijn. Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat iedereen zijn of haar geld kan afhalen bij een bankautomaat in de buurt. Mijn strijd gaat verder”, besluit Melissa.

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant