Nieuws

LOKAAL: Meer en betaalbare koten in Hasselt

Team Vooruit

Friday 08

October 2021 16:26

Hasselt wordt steeds populairder als studentenstad. “Dat is onder meer af te leiden aan het aantal verhuurde studentenkoten. De afgelopen jaren groeide het aantal Hasseltse koten tot maar liefst 2000 stuks en die geraakten dit jaar allemaal vlot verhuurd”, vertelt schepen Marc Schepers, schepen van woonontwikkeling. Met de groeiplannen van de UHasselt en de PXL in achterhoofd, mag Hasselt zich de volgende jaren verwachten aan nog meer (kot)studenten. Schepers zie het graag gebeuren: “Studenten brengen dynamiek in onze stad, ze nemen deel aan het leven in de stad, ze shoppen bij lokale handelaars en bezoeken onze horeca. Het is dus belangrijk dat we de jongeren die studeren aan de Hasseltse hogescholen en universiteit zoveel mogelijk de kans geven om in onze stad te verblijven tijdens hun opleiding.” Meer studenten op kot is bovendien ook een goede zaak voor de mobiliteit in Hasselt. “Hoe meer studenten op kot, hoe minder verkeer er dagelijks naar onze stad rijdt en hoe minder parkeerplaatsen er ingenomen worden door deze studenten. Dit komt de bereikbaarheid en het parkeeraanbod van onze stad ten goede.” Om nieuwe én huidige studenten te stimuleren op kot te gaan in Hasselt, zet Schepers in op een actief woonbeleid voor studenten.

 

Voldoende betaalbare koten

 

Eerst en vooral moet er voldoende woonaanbod zijn voor al deze studenten. “Niet enkel komen er meer en meer studierichtingen bij, ook de faculteit TEW verhuist van Diepenbeek naar Hasselt. Het is dus belangrijk dat het woonaanbod voor studenten in onze stad mee stijgt. We willen dus meer studentenkoten.” De focus van dat bijkomend woonaanbod wil Schepers vooral leggen ter hoogte van campus Elfde Linie, de binnenstad en de stationsomgeving. “De Elfde Linie campus moet dé studentencampus van Limburg worden. Een echte ‘smart campus’ waar men kan wonen en studeren en waar er slim wordt omgegaan met onder meer energie, mobiliteit en groen.”

 

Schepers wil natuurlijk ook waken over de kwaliteit en de betaalbaarheid van dat aanbod. “Studentenkamers die niet voldoen aan de Vlaamse kwaliteitsnormen, gaan er uiteraard onherroepelijk uit. Gelukkig stellen deze problemen zich veel minder in Hasselt dan in andere studentensteden met een ouder patrimonium. Ons aanbod aan koten is nog vrij nieuw en in orde.”

Als het gaat om betaalbaarheid, wil hij een sturend beleid voeren. “Omdat renovatie vaak goedkoper kan dan nieuwbouw willen we renovatie- en herbestemmingsdossiers voor meer studentenkoten een stapje voor geven en actief ondersteunen.

Schepers wil ook initiatieven zoals ‘wonen boven winkels’ promoten waarbij hij denkt aan studentenkoten boven winkels  “We slaan op die manier meerdere vliegen in één klap: we creëren betaalbare koten, we brengen meer studenten en dus ook meer beleving in de binnenstad én we geven een nieuwe invulling aan leegstaande verdiepingen en zelfs panden.”

 

Tot slot staan ook gemeenschappelijke ruimtes, de moderne kotmadam en extra fietsenstallingen op het wensenlijstje van de schepen. “Studenten gaan, zeker nu na Corona, op zoek naar beleving en ontmoetingen. Vanuit de stad vragen we bij een vergunningsaanvraag voor de grotere projecten dan ook uitdrukkelijk een gemeenschappelijke keuken te voorzien, om die broodnodige ontmoetingen en interacties tussen de studenten te stimuleren. We vragen daarnaast dat er ook ingezet wordt op een community coach, de moderne versie van de ‘kotmadam’ zeg maar, die actief met de studenten aan de slag gaat.”

Na de studies

 

Schepers wil niet enkel een voldoende betaalbaar woonaanbod voor studenten, hij zet zich ook in voor de pas afgestudeerden. “Studenten blijven vaak hangen in de stad waar ze meerdere jaren gestudeerd hebben en ook dat is een goede zaak. De studenten vinden hier werk of starten een eigen onderneming, ze nemen actief deel aan het leven in de stad. Om deze afgestudeerden en jonge starters te faciliteren, werd onder zijn impuls een nieuw vergunningenbeleid goedgekeurd en opgestart: “In elk nieuw Hasselts bouwproject van enige omvang moet minimaal 15 procent betaalbare woningen (betaalbaar voor startende jongeren) bevatten. Op die manier kunnen jongeren, die meestal een beperkt woonbudget hebben, toch in Hasselt blijven.”

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant