Nieuws

LOKAAL: Meer dan 20.000 leerlingen krijgen gezonde maaltijden op school

Vooruit Antwerpen

Monday 16

May 2022 15:35

36% van Antwerpse basisscholen schrijft zich in voor gezonde maaltijden

87 van de 243 Antwerpse basisscholen hebben ingetekend op het project Smakelijk Scholen. Meer dan twintigduizend leerlingen zullen vanaf september op school gezonde maaltijden voorgeschoteld krijgen. “Ik had niet verwacht dat zoveel scholen nu al zouden instappen, dus ik ben erg blij”, zegt schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit).

Gezonde maaltijden op school voor alle kleuters en leerlingen van de lagere school in Antwerpen. Dat is de insteek van het project Smakelijk Scholen dat schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) ruim twee jaar geleden lanceerde. De stad trekt in totaal 40 miljoen euro uit voor het project, dat in 2020 van start ging met negen proefscholen.

Intussen staat het project ver genoeg om het uit te rollen naar alle Antwerpse basisscholen. Zij konden tussen 1 februari en 31 maart een eerste keer intekenen op een toelage van gemiddeld 1 euro per leerling voor het organiseren van gezonde voeding op hun school.

Voedzaam ontbijt

87 van de 234 basisscholen (36%) deden dat ook, samen goed voor meer dan twintigduizend leerlingen. Vanaf september zullen zij een gezonde maaltijd kunnen aanbieden. De school bepaalt zelf wat ze hun leerlingen voorschotelen. Dat kan gaan van een voedzaam ontbijt of soep tot een gezonde lunch of een gezond tussendoortje.

Schepen Beels is blij met het aantal scholen dat in het project stapt. “Ik had dit aantal eerlijk gezegd nog niet verwacht”, zegt ze. “We hopen natuurlijk alle basisscholen te kunnen overtuigen. Zo krijgen ze tussen 15 augustus en 30 september opnieuw de kans om in te tekenen, zodat ze in januari 2023 kunnen starten. Maar het is en blijft een aanbod. We gaan scholen niet verplichten. Deelnemende scholen blijven we wel ondersteunen, om de planlast voor hen zo laag mogelijk te houden. We willen ook zo veel mogelijk drempels wegwerken om nog meer scholen te overtuigen van het project.”

Stedelijke basisschool Studio Dynamo op ’t Zuid is een van de scholen die zich vanaf september een Smakelijk School mag noemen. “We merken dat heel wat van onze leerlingen met lege of ongezonde brooddozen naar school komen”, zegt directeur Tasja D’Hont. “We hebben ons als proefschool opgegeven en sinds september krijgen onze leerlingen twee keer per week soep. Zowel de leerlingen als de ouders zijn erg enthousiast. Het vormt ook een aanknopingspunt om het in de klas over gezonde voeding te hebben.”

Bron: Jan Stassijns (Het Nieuwsblad)


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant