Nieuws

LOKAAL: Mechelen verliest bankautomaten

Vooruit Mechelen

Monday 09

January 2023 10:47

De opening van een nieuwe bankautomaat op de Ijzerenleen lost het fundamentele probleem van veel Mechelaars niet op. Uit cijfers die Vooruit fractieleider Thijs Verbeurgt opvroeg, blijkt immers dat er sinds 2018 in Mechelen maar liefst 41 van de 102 bankautomaten verdwenen. “In de meeste dorpen en wijken is vandaag geen bankautomaat meer te vinden. Voor veel Mechelaars betekent dat dus dat ze helemaal naar het centrum moeten gewoon om aan cash geld te raken. Dat is het echte probleem. Daar moet dringend iets aan gebeuren,” aldus Thijs Verbeurgt.

Het nieuwe neutrale cashpunt moet het verdwijnend aantal bankkantoren en -automaten verhelpen maar dit is voor Vooruit in het beste geval een druppel op een hete plaat. “De neutrale cashpunten worden door de grootbanken als excuus gebruikt om hun eigen dienstverlening steeds meer af te bouwen en bovendien kan je bij deze cashpunten niet terecht voor alle verrichtingen. Kortom: meer betalen voor minder dienstverlening,” zo stelt Thijs Verbeurgt.

“Dit ene nieuwe cashpunt in het centrum staat bovendien niet in verhouding tot het verlies van de 41 automaten elders in de stad de voorbije jaren. Het hoeft geen uitleg dat de sluiting van steeds meer bankkantoren en bankautomaten, zeker in de wijken en de dorpen een drama is voor mensen die minder mobiel zijn. Toch is het niet alleen die doelgroep die getroffen wordt. Alle inwoners van wijken en dorpen worden nu gedwongen om om te rijden, gewoon voor cash geld. Dat kost hen tijd én geld. Dat kan niet voor ons.”

Dat er veel meer online wordt gebankierd is ook Vooruit niet ontgaan. “Heel wat mensen bankieren intussen online, maar 1 op 5 mensen is helemaal niet mee met de digitalisering. Het is wraakroepend dat die groep - vaak kwetsbare mensen - aan hun lot wordt overgelaten.” Vooruit roept het stadsbestuur op om samen met de bankensector de dienstverlening in gans Mechelen te garanderen en dus minimaal één bankautomaat in alle dorpen en wijken te voorzien.


Ga naar Vooruit Mechelen
Over de Auteur

Vooruit Mechelen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant