Nieuws

LOKAAL: Vooruit Mechelen verzet zich tegen plannen voor De Garage: stadsbestuur speelt met de toekomst van actuele kunst in Mechelen

Thijs Verbeurgt

Vlaams Parlementslid

Thursday 31

March 2022 14:46

De beslissing van het Mechels stadsbestuur om De Garage, de ruimte voor actuele kunst onder de toren, op te doeken, is onbegrijpelijk. Vooruit Mechelen is het daar dan ook fundamenteel mee oneens. “Met een mooie verpakking en veel dure woorden begraaft het Mechels stadsbestuur alweer een uniek stukje Mechelen omdat het blijkbaar niet in hun kraam past. Net als de Mechelse kunstwereld, gaat Vooruit in het verzet tegen deze onbegrijpelijke beslissing. De Garage, stilaan uniek in haar werking en absoluut uniek in haar locatie, moet behouden blijven. Punt.” aldus Thijs Verbeurgt en Edwin Korver van Vooruit Mechelen.

Met veel poeha kondigde het Mechels stadsbestuur het Garage Plus Traject aan. Binnen dit traject wordt de huidige expositieruimte overdragen aan het DKO, verhuist de tentoonstellingsruimte naar het Cultureel Centrum en wordt een coördinator voor het traject aangeworven. “Het stadsbestuur misbruikt de terechte vraag van het deeltijds kunstonderwijs naar extra ruimte om een eigenzinnige Mechelse cultuurpoot de nek om te wringen,” zo stelt Thijs Verbeurgt, fractieleider van Vooruit in de Mechelse gemeenteraad. “De Garage is op vele vlakken een unieke speler in Mechelen én in Vlaanderen: een sterke labowerking waar jong en doorbrekend talent een kans krijgt, een toplocatie in het historische hart van onze stad waardoor veel toevallige voorbijgangers met actuele kunst in aanmerking komen, een sterke reputatie en heldere visie vanuit de curator waardoor talent naar Mechelen kan gehaald worden. Al die zaken worden ingeruild voor een onzekere toekomst” stelt Edwin Korver die namens Vooruit in de AGB MAC, het stedelijk cultuurbedrijf, zetelt.

De Garage heeft de voorbije jaren een sterke reputatie weten opbouwen die Mechelen overstijgt. De unieke locatie, in het hart van de stad aan de voet van de Sint-Romboutstoren in combinatie met de zeer open uitstraling heeft van De Garage een motor van actuele kunst gemaakt, in Mechelen en Vlaanderen. Dit dreigt nu te verdwijnen. Voor Vooruit is dit een typisch voorbeeld van hoe creativiteit en tegendraadsheid, twee fundamenteel Mechelse eigenschappen onder druk komen te staan door een stadsbestuur dat vooral controle en grootschaligheid nastreeft. Het verschuiven van de tentoonstellingsruimte voor actuele kunst naar het Cultureel Centrum ontneemt bovendien haar laagdrempeligheid. Een foute keuze voor Vooruit.

De noden van het deeltijds kunstonderwijs moeten absoluut beantwoord worden, maar waarom kiest het stadsbestuur voor een conflictmodel waarbij de ene cultuurspeler moet betalen voor de andere? In een cultuur- en onderwijsstad als Mechelen zou men in staat moeten zijn om meer ruimte creëren voor muzieklessen en academieklassen zonder dat dit ten kosten gaat van een bestaande ruimte voor actuele kunst. “Daarom roepen we met Vooruit uit op tot een masterplan voor het Mechelse kunstonderwijs waarbij op een creatieve manier zoeken naar gebruik van bestaande leegstaande locaties of nog nauwer gaan samenwerken met de rest van het Mechels onderwijs. Zo kunnen we er voor zorgen dat ruimte voor toekomstige kunstenaars niet ten koste gaat van de ruimte voor de huidige kunstenaars,” aldus Thijs Verbeurgt.

Ook binnen de Mechelse kunstwereld begint men zich steeds meer te roeren. “Wie echt met het Mechelse cultuurbeleid inzit, beseft dat De Garage een unieke positie inneemt. De grote open ramen trokken veel toevallige voorbijgangers, de ruimte bood startende kunstenaars een uniek podium. Dit gooit het stadsbestuur allemaal overboord voor een onduidelijk traject en een onzekere uitkomst. Onbegrijpelijk!” zo besluiten Thijs Verbeurgt en Edwin Korver.


Ga naar Thijs Verbeurgt
Over de Auteur

Thijs Verbeurgt

Vlaams Parlementslid

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant