Nieuws

LOKAAL: Marc Schepers steunt inwoners die investeren in energiezuinige maatregelen

Vooruit Hasselt

Thursday 01

December 2022 15:18

Stad Hasselt betaalt vanaf 1 december 2022 de kosten voor inname openbaar domein terug aan de Hasselaar, bij energiebesparende renovaties. “De energiecrisis woedt volop, de energieprijzen zijn hoger dan ooit. Daarom willen we onze inwoners zoveel als mogelijk stimuleren om energievriendelijker te leven en zij die investeren in milieuvriendelijke maatregelen steunen”, aldus schepenen Marc Schepers en Frank Dewael.

 

Iedereen die energiezuinige en energiebesparende maatregelen uitvoert aan panden op Hasselts grondgebied – en daarvoor inname van het openbaar domein nodig heeft – zal vanaf 1 december 2022 een toelage kunnen krijgen, tot en met 31 december 2023.

 

“Het gaat om maatregelen die het energieverbruik doen dalen en de consumptie van brandstoffen doen verminderen, zoals dak- of gevelisolatie, het plaatsen van zonnepanelen, enzoverder …”, duidt schepen Schepers, bevoegd voor Wonen. “Voorwaarde is natuurlijk dat ze – om die energiebesparende werken uit te voeren – een inname van het openbaar domein nodig hebben. Om een stelling of container te plaatsen bijvoorbeeld op de stoep of de rijweg.”

 

Wanneer de aanvraag voor de inname gebeurde door een natuurlijk persoon kan diezelfde persoon ook een aanvraag doen om de toelage te bekomen.

 

“Het bedrag van de terugbetaling is rechtstreeks gelinkt aan de inname van de oppervlakte van het openbaar domein”, legt schepen Dewael, bevoegd voor Financiën, uit. “Er is een prijsverschil tussen inname binnen en buiten de grote ring, en tussen de 2. Het totale bedrag van de toelage kan maximaal 1.500 euro bedragen, per jaar, per adres waar de energiebesparende renovatie werd uitgevoerd.”

 

Aanvraag

 

Zowel de vergunning voor de inname openbaar domein als de toelage kunnen digitaal aangevraagd worden op de website van Stad Hasselt, vanaf 1 december, op www.hasselt.be/toelage-inname-openbaar-domein. “Uiteraard kan de toelage pas betaald worden als alle aanvragen en betalingen correct zijn gebeurd en wanneer de nodige bewijsstukken zijn geleverd”, besluiten Dewael en Schepers.

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant