Nieuws

LOKAAL: Maak kruispunt Ringlaan-Gentstraat conflictvrij

Team Vooruit

Monday 20

September 2021 10:15

Nu de Lysbrug afgesloten is maken voetgangers en fietsers meer gebruik van de Ringbrug. Dat betekent meer fietsers op het kruispunt van de Gentstraat en de Ringlaan. Kurt Soenens (Vooruit) pleit voor een conflictvrij kruispunt en dient hiervoor een motie in op de gemeenteraad. 

Op een conflictvrij kruispunt krijgen fietsers en indraaiende auto’s of vrachtwagens nooit op hetzelfde moment groen licht. Hierdoor worden gevaarlijke conflicten vermeden. Deze zomer kwam het concept uitgebreid in het nieuws, na een tragisch ongeval in Antwerpen waarbij twee jonge meisjes het leven lieten. De meisjes hadden met hun step op hetzelfde moment groen als een indraaiende vrachtwagen.

Ook Ingelmunster heeft zo’n kruispunt: het kruispunt van de Ringlaan en de Gentstraat. Indraaiend verkeer en zachte weggebruikers die rechtdoor rijden krijgen er op hetzelfde moment groen licht. Het is de Vlaamse overheid die bevoegd is voor het kruispunt.
Kurt Soenens (Vooruit) wil dat de gemeenteraad een motie goedkeurt waarin hij Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open vld) vraagt om het kruispunt zo snel mogelijk conflictvrij te maken. “Zeker nu fietsers en voetgangers geen gebruik kunnen maken van de Lysbrug lijkt een conflictvrij kruispunt ons het minimum om de veiligheid te garanderen,” zegt Kurt.
“Het is nog zeker tot in 2025 wachten op een nieuwe Lysbrug. We hadden gehoopt dat er een tijdelijke noodbrug zou komen, zoals tijdens de bouw van de Brigandsbrug. De Vlaamse Waterweg (ook onder voogdij van minister Peeters) besliste hier, na overleg met de gemeente, anders over. Hierdoor zijn fietsers en voetgangers aangewezen op de Brigandsbrug of de Ringbrug. Meer verkeer dus op het kruispunt Ringlaan - Gentstraat.
In het verleden zijn op dat kruispunt al verschillende ongelukken gebeurd. Helaas ook enkele met dodelijke afloop. We hopen echt dat Vlaanderen niet wacht met ingrijpen tot er nieuwe ongelukken gebeuren. Het zou een sterk signaal zijn mochten alle partijen in de gemeenteraad zich achter onze vraag scharen.” 

Kurt Soenens informeert op dezelfde gemeenteraad ook naar een stand van zaken over de heraanleg van de stationsbuurt. Ook daar is een kruispunt met verkeerslichten. Vooruit pleit ervoor om maximaal in te zetten op een veilig en comfortabel kruispunt voor fietsers en voetgangers.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant