Nieuws

LOKAAL: Gemeente Schoten verwijdert vuilnisbakken

Vooruit Schoten

Tuesday 04

April 2023 21:01

Het gemeentebestuur besloot recent om verschillende vuilnisbakken op het grondgebied van de gemeente te verwijderen. Vooruit Schoten kreeg daarover al tal van negatieve reacties van inwoners. “In maart 2022 deden wij nog een actie om de grote hoeveelheid zwerfvuil in onze gemeente aan te kaarten en een jaar later beslist de gemeente om vuilnisbakken te verwijderen. Dat is de wereld op zijn kop!”, zegt gemeenteraadslid Kurt Vermeiren.

De gemeente liet, in samenwerking met Mooimakers (een Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort), een zogenaamd vuilnisbakkenplan uitwerken. Daarbij werden alle vuilnisbakken in de gemeente geïnventariseerd en per vuilnisbak nagegaan wat de vullingsgraad is (leeg, halfvol, vol of overvol) en of er eventueel misbruik is van sluikstort in (bv. huisvuil in publieke vuilnisbak) en rond de betreffende vuilbak.

Op basis van dit plan werden 532 vuilnisbakken waargenomen in onze gemeente, waarvan 35% vol of overvol waren. Op 34% van de metingen werd er sluikstort in de vuilnisbakken gemeten. Kurt Vermeiren: “In het Cogelspark, in wijk Deuzeld, hebben wij vorig jaar maar liefst 18 vuilniszakken met zwerfvuil – dat is meer dan 900 kilogram – verzameld op 2 uur tijd. En nu verwijdert de gemeente ruim 70 vuilnisbakken. Dit draagt niet bij tot een proper Schoten! Hoe kan het weghalen van vuilbakken nu bijdragen aan een schone gemeente?”

Ook hondenpoep op het openbaar domein blijft een probleem. Kurt Vermeiren: “Uit het vuilnisbakkenplan blijkt dat veel vuilnisbakken gebruikt worden om hondenpoep in te gooien, hetgeen niet de bedoeling is. Door vuilnisbakken te verwijderen en niet (gelijktijdig) te voorzien in een voldoende aantal hondenpoepzuilen, zal het probleem alleen maar groter worden. Er wordt geen structurele oplossing geboden voor het probleem.”

Onze Voorzitter Stephanie Vanden Eede verwijst naar ons verkiezingsprogramma van 2018: “Toen zeiden we al dat het beperken van afvalhinder voor de buurt belangrijk was en dat dit onder meer dient te gebeuren door te investeren in voldoende vuilnisbakken en afvalcontainers. Het gemeentebestuur (N-VA-Open VLD) denkt hier blijkbaar anders over…”.

Stephanie Vanden Eede: “De vele negatieve reacties van ongeruste inwoners rond het weghalen van de vuilbakken wil veel zeggen. Onze gemeente en de Schotenaren verdienen beter. Een propere gemeente blijft voor ons een prioriteit.”

Volg ons hier om op de hoogte blijven: https://www.facebook.com/vooruit.schoten


Ga naar Vooruit Schoten
Over de Auteur

Vooruit Schoten

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant