Nieuws

Little red man verrast tijdens 1 mei

Vooruit Hasselt

Tuesday 31

October 2023 16:38

Als jonge knaap heb ik ook wat gezondigd met muzikale ambities, ik heb dus ook een beetje gecomponeerd.

Op deze affiche zie je het stuk (een suite) staan dat ik geschreven had voor piano en orkest. Het probleem was natuurlijk dat ik geen orkest had, waarop mijn vader zei “Bon, ik zal dat orkestreren voor piano en harmonie”. Want de harmonie had ik natuurlijk wel, namelijk die van De Voorzorg waar mijn broer dirigent was.

De suite die ik geschreven had, bestond uit vier delen. Het derde deel ‘blue Jazz’, heeft later een vertaling gekregen als ‘Little red man’.

Hoe kwam dit? Wel, bij gelegenheid van 1 mei kon je via de BRT nog grote concerten via de radio organiseren. In onze Germinal in Hasselt hebben er zo heel wat plaatsgevonden, waaronder ook dit concert in 1959.

Wie loop ik toevallig die avond tegen het lijf? Etienne Verschueren, dé grote Jazzman. Omdat er zoveel volk zat in De Germinal - je kon er amper staan - zijn we op de Grote Markt een pint gaan drinken.

We hadden het daar uiteraard over muziek, maar ook over de suite die gespeeld werd – en ik geschreven had - vooral over het stuk ‘blue Jazz’. Op vraag van Etienne schreef ik het thema op een bierkaartje, dat vervolgens in zijn zak verdween.

Het jaar nadien kwam het orkest terug naar Hasselt voor een 1 mei-opvoering. Op een gegeven moment kondigt de spreker aan dat er een stuk gespeeld zal worden dat bekend is voor iemand in de zaal. Mijn frank viel niet, zeker niet toen aangekondigd werd dat het stuk ‘Little red man’ genaamd was. Wat bleek? Etienne Verschueren had mijn stuk geschreven voor een Big Band-orkest en later werd het nummer zelfs uitgebracht op plaat.

 

-> Hoor het Willy zelf vertellen

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant