Nieuws

Limburg objectief 80

Vooruit Hasselt

Tuesday 31

October 2023 16:51

Dit is voor een stuk het begin van mijn politieke carrière op nationaal vlak.

Als provincie Limburg betekenden wij vroeger niets in België. In Brussel werd zelfs gesproken over het ‘zwarte Limburg’, dat ging niet enkel over het zwart van de steenkoolmijnen, maar ook over het gebrek aan representatie in Brussel.

Als jongere kwam ik tot de conclusie dat we ons dringend moesten bewijzen: we moesten niet enkel laten zien dat we ons bewust waren van onze problemen en mogelijke oplossingen, we moesten vooral onze eigen mensen het nodige vertrouwen geven.

Ik ben toen geholpen door leden van het secretariaat van onze partij in Brussel. Vele vooraanstaanden hebben ook hun medewerking verleend aan het plan ‘Limburg Objectief 80’, dat gelanceerd werd tijdens een grote actiedag in Genk, toen het centrum van de industriële ontwikkeling.

Langs mij op de foto zie je Antoon Spinoy, toch wel mijn politieke vader. Spinoy was voormalig minister van landsverdediging (en nadien economische zaken) én burgemeester van Mechelen. Langs de andere zijde Limburger Edward Claes uit Genk, hoofdonderwijzer en directeur van de lagere school in Winterslag, en daarlangs secretaris-generaal cultuur Walter Debrock.

Spinoy schreef mij, nadat hij mij een voordracht hoorde geven, een paar dagen later steevast een briefje. Hierin stond dan “Het was goed, maar… “ en dan volgende 3 of 4 raadgevingen. Wat heb ik van die man veel geleerd..  

 

-> Hoor het Willy zelf vertellen

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant