Nieuws

LOKAAL: Liesbeth Holvoet pleit voor sterrenregister voor Ingelmunsterse sterrenkindjes

Vooruit Ingelmunster

Monday 27

November 2023 08:38

Op de gemeenteraad van november stelde Liesbeth Holvoet (Vooruit) voor om een sterrenregister aan te leggen voor Ingelmunsterse sterrenkindjes.

Wanneer ouders hun kindje verliezen tijdens de zwangerschap of rond de geboorte spreekt men van een sterrenkindje. De wetgeving zegt dat je pas vanaf 140 dagen zwangerschap je kindje kan aangeven bij de gemeente.

“Ouders die hun kindje verliezen tijdens de zwangerschap blijven achter met een diep verdriet. Kindjes die minder dan 140 dagen in de buik hebben gezeten, kunnen in ons land geen naam krijgen. Dat moet verschrikkelijk zijn, het is alsof het kindje nooit heeft bestaan. Daarom willen we een sterrenregister laten aanleggen waar ouders toch de kans krijgen om hun kindje te laten registeren bij de gemeente,” vertelt Liesbeth. 

De aangifte is niet verplicht en heeft geen juridische gevolgen, het is symbolisch. “In veel andere gemeenten bestaat het register al en zijn er heel wat ouders die hun sterrenkindje laten registreren. Het toont aan dat het een belangrijke stap is in het rouwproces van de ouders. Als we hier in Ingelmunster ook in kunnen bijdragen, moeten we dat zeker doen!?”

In het voorstel van Vooruit kan de aangifte van een sterrenkindje online gebeuren, ook voor sterrenkindjes die gestorven zijn vóór het openen van het register.  De ouders krijgen na aangifte een attest van de registratie. Liesbeth stelt ook voor om op de begraafplaats een wensboom aan te planten,waar de ouders een lintje kunnen inhangen ter nagedachtenis van hun overleden kindje. 


Ga naar Vooruit Ingelmunster
Over de Auteur

Vooruit Ingelmunster

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant