Nieuws

LOKAAL: Leuvense Velodroom feestelijk geopend

Team Vooruit

Friday 09

July 2021 18:38

Wielrenners Sander Armée, Kenneth Van Rooy en Timo Roossen fietsten samen met Leuvens schepen van cultuur Denise Vandevoort en schepen van ruimtelijk beleid Carl Devlies de nagelnieuwe Velodroom langs de Brusselsestraat in. Velodroom is een tijdelijk kunstwerk dat mooi aansluit bij de bij de komst van het WK wielrennen in september en bij Leuven als Europese Sportstad 2021. Tot 2023 is Velodroom een nieuwe, gezellige plek in de stad. Daarna maakt de piste plaats voor de langverwachte podiumkunstensite.

Velodroom is nu al een graag geziene gast in de stad. Tijdens de constructiewerken bleven passanten vaak hangen om te kijken hoe deze fraaie, houten wielerpiste vorm kreeg. “Het voelt zelfs een beetje als Berlijn in Leuven”, vertelde een van de vele helpende handen. “Heerlijk om hieraan te mogen meewerken. Zelfs coureurs zijn er als de kippen bij”, vertelt coördinator Anne Loeckx. “We moesten geen twee keer vragen of Sander, Kenneth en Timo mee de piste wilden inhuldigen. Samen met onze schepenen reden ze eerst een ererondje en daarna zetten ze – elk apart – een straffe tijd neer. Vanaf nu is het aan het publiek, al kan je hier ook iets anders doen dan fietsen.”

Voor iedereen
“Velodroom is een houten wielerpiste, maar het is inderdaad veel meer dan dat”, vertelt schepen Vandevoort. “Nu de piste er ook daadwerkelijk staat, wordt duidelijk dat de mogelijkheden eindeloos zijn. In de eerste plaats is deze artistieke installatie een ontmoetingsplek voor de buurt. Buurtbewoners en lokale handelaars kunnen hier zelf initiatieven ontplooien, zoals een buurtdrink, een buurttuin of een barbecue. Leuvenaars en hun vrienden kunnen aan de gezellige Bar Vélo iets komen drinken. Je kan hier komen fietsen, skeeleren, bladen, spelen… Met de regelmaat van de klok zullen we zelf evenementen organiseren, denk bijvoorbeeld aan de expo Allez, Allez! Koers in Leuven, het circusfestival CIRKL of de dansvoorstelling Drumming van Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas. Bovendien nodigen we verenigingen en andere organisaties uit om hier iets op touw te zetten: een dansnamiddag in de rotonde van Velodroom, kleine muziekoptredens, theater, leesclubs, een fietswedstrijd, Tai Chi of Yoga... de kalender van Velodroom staat open voor allerlei vragen en initiatieven. We zijn zelf echt benieuwd om te zien wat de Leuvenaar voor zijn Velodroom in petto heeft. De agenda kan je volgen op velodroomleuven.be.”

Goed voor de Benedenstad
“Velodroom als broedplaats voor ideeën is dé gedroomde stimulans om de Benedenstad verder op te waarderen en bekendheid te geven”, vult schepen van ruimtelijk beleid Carl Devlies aan. “De mogelijkheden zijn legio en zullen waardevolle inzichten opleveren voor de geplande podiumkunstensite, zowel voor het inhoudelijke verhaal als voor het leven op en rond de site. Hoe zal de veelzijdige Hertogensite zich ontwikkelen? Hoe linken we naar het rijke erfgoedverleden? Waar wordt de Dijle opnieuw blootgelegd? Waar komt er extra groen? Velodroom zal ook meer zachte mobiliteit in de hand werken. Het moedigt bezoekers aan om met de fiets naar de Benedenstad te komen. De tijdelijke belevingsplek is een voorbode van de slimme stap- en trapverbindingen op de Hertogensite en een knipoog naar het WK Wielrennen: Velodroom speelt een glansrol in het koersgebeuren dat in september onze stad zal inpalmen.”

Helpende handen
“Velodroom is gebouwd door vele helpende handen. Het kunstenaarsduo Elke Thuy en Bruno Herzeele werkte hiervoor nauw samen met collectif dallas en enkele welgekomen extra handen uit de stadsploeg. We kunnen hen hier niet hard genoeg voor bedanken”, besluiten de schepenen.

Velodroom blijft staan tot het najaar van 2023. Dan starten op deze locatie archeologische opgravingen. Ze effenen het pad voor de bouwwerf van het nieuwe podiumkunstengebouw. Dat gebouw vormt vanaf 2027 samen met de Romaanse Poort, de Predikherenkerk en de omliggende nieuwe pleinen de podiumkunstensite, het nieuwe culturele hart van de Benedenstad.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant