Nieuws

LOKAAL: Leuvense jongeren koploper in vaccinaties

Team Vooruit

Friday 03

September 2021 11:05

De vaccinatiecampagne in Leuven loopt als een trein en bereikt opnieuw een mijlpaal: bijna 90 procent van de jongeren kreeg een eerste prik en 75% is intussen volledig gevaccineerd. Van de volwassen Leuvenaars is 91% volledig gevaccineerd. “Dat zijn schitterende cijfers, en de komende dagen en weken zal het percentage volledig gevaccineerde jongeren en volwassenen blijven toenemen. We doen het in Leuven uitstekend op het vlak van vaccinatie, dankzij de grote vaccinatiebereidheid van de Leuvenaars, maar ook de enorme inzet van de stad en alle partners in onder meer zorg en onderwijs om mensen te bereiken, sensibiliseren en aan te moedigen om zich te laten vaccineren”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

Na zes maanden vaccineren kan Leuven uitstekende vaccinatiecijfers voorleggen. Van de volwassen Leuvenaars is 91 procent volledig gevaccineerd. Maar ook de 12 tot 17 jarigen doen het uitstekend, want ook onder hen kreeg intussen bijna 90 procent minstens één prik. Kinderen onder de 12 mogen geen vaccin krijgen. Met die cijfers zit Leuven aan de kop van het peloton van de centrumsteden. “Dat danken we aan de grote vaccinatiebereidheid onder de Leuvenaars. Daar ben ik heel fier op, want dankzij de hoge vaccinatiegraad beschermen we onszelf en vooral: elkaar”, aldus burgemeester Ridouani.

Verhuis vaccinatiecentrum
In de sfeervol ingerichte Brabanthal verloopt de vaccinatie bijzonder vlot en comfortabel, dankzij de  onafgelaten inzet van honderden vrijwilligers en de intense samenwerking met Eerstelijnszone Leuven en andere partners. “Daarnaast zetten we sterk in op duidelijke communicatie, onder meer via ons telefonisch informatiecentrum dat Leuvenaars met alle vragen rond vaccinatie en corona verder helpt. We hebben ook gericht doelgroepen aangesproken via verschillende kanalen en partners, zoals bijvoorbeeld de jongeren, om hen aan te moedigen zich te laten vaccineren”, zegt burgemeester Ridouani. “Die inspanningen werpen duidelijk hun vruchten af.” Gelet op de hoge vaccinatiegraad en de organisatie van het WK Wielrennen, zal het Leuvense vaccinatiecentrum vanaf half september verhuizen naar het gebouw van de Kinepolis op de Bondgenotenlaan.

Ook hoge vaccinatiegraad bij tieners en jongeren
In juli kregen de 12- tot 17-jarigen een uitnodiging in de bus om een afspraak te maken. En dat deden ze massaal. Ondertussen heeft al bijna 90% van die leeftijdsgroep een eerste prik gehad, 75% is intussen volledig gevaccineerd. En de boekingen blijven vlot binnenlopen, nu kampen en buitenlandse vakanties voorbij zijn. Er zijn ook afspraken gemaakt met de scholen en CLB’s opdat de jongeren via de scholen extra geïnformeerd worden over vaccinatie.

De komende weken volgen nog heel wat tweede prikken voor deze leeftijdscategorie. “Het is goed nieuws dat bij de start van het schooljaar zoveel mogelijk tieners gevaccineerd zijn, zodat ze beschermd terug naar school kunnen”, zegt burgemeester Ridouani. “Zo streven we samen naar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad binnen alle leeftijdscategorieën. Door elkaar te beschermen, geven we het virus steeds minder kans om onze manier van samenleven te beheersen en kunnen we stilaan weer genieten van het normale leven”, aldus burgemeester Ridouani.

Laat je vaccineren
Leuvenaars die nog niet gevaccineerd zijn en dat graag willen, kunnen nog steeds een afspraak maken. Dat kan online met de vaccinatiecode in de uitnodiging, of telefonisch via 0800 16 9 16. Er wordt gevaccineerd met Pfizer. Tot half september krijg je je eerste prik in de Brabanthal en de tweede in Kinepolis. Na half september krijg je beide prikken in Kinepolis.

Leuvense 18-plussers kunnen ook voor het vaccin van Johnson&Johnson kiezen. Daarvan heb je maar één prik nodig. Leuvenaars die dat vaccin willen, moeten daarvoor naar het informatiecentrum bellen.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant