Nieuws

LOKAAL: Leuvenaars kunnen vanaf volgend jaar volkstuintje huren in Heverlee

Team Vooruit

Friday 01

October 2021 16:10

Leuvenaars die graag tuinieren maar geen of slechts een kleine tuin hebben, kunnen vanaf  volgend voorjaar voor een zacht prijsje een perceel grond van ongeveer 30 m² huren om er op ecologische wijze groenten en fruit te telen. De stad zal de volkstuinen aanleggen voor het Psychiatrisch Verzorgingstehuis Salvenbos aan de Naamsesteenweg in Heverlee.

“We merken dat Leuvenaars meer en meer aandacht hebben voor de herkomst van hun voedsel, zelf de handen uit de mouwen willen steken en bijvoorbeeld wat fruit en groenten willen telen. Maar niet iedereen heeft daar ook ruimte voor. We zijn dan ook heel blij dat vanaf volgend voorjaar Leuvenaars die geen eigen tuin hebben of wiens tuin onvoldoende groot is, in Heverlee terechtkunnen voor een eigen moestuintje”, vertelt schepen van landbouw en consumptie David Dessers.

Langs de Naamsesteenweg 492, ligt het Psychiatrisch Verzorgingstehuis Salvenbos van Zorggroep Sint-Kamillus. De stad krijgt er een stuk grond in bruikleen en bouwt er de komende maanden een braakliggend terrein om tot volkstuin. Het terrein wordt momenteel voornamelijk gebruikt als hooiland, maar zal binnenkort verdeeld worden in een veertigtal kleine percelen die ideaal zijn om ecologisch te tuinieren. Vanaf de lente van 2022 zullen inwoners er voor een zacht prijsje een perceel van ongeveer dertig m² kunnen huren. Er komt ook een  gemeenschappelijk gedeelte met een bergruimte, composteerplaats en regenwatervoorziening. 

Ruimte voor lokale, duurzame voedselproductie
“De ontwikkeling van dit volkstuinencomplex past binnen onze voedselstrategie waarbij we letterlijk meer ruimte willen geven aan lokale, duurzame voedselproductie. We gaan actief op zoek naar gronden in onze stad die we kunnen inzetten in het kader van de voedselstrategie. Eerder stelden we al tien landbouwgronden ter beschikking van stadslandbouwprojecten. We zijn dan ook heel blij dat het Psychiatrisch Verzorgingstehuis Salvenbos deze grond in bruikleen geeft aan de stad. We hopen dat we hiermee nog meer organisaties of bedrijven inspireren”, duidt schepen Dessers.  

Ruimte voor ontmoeting
Bij volkstuintjes gaan het sociale en het duurzame hand in hand. Inwoners kunnen elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen in een fijne groene omgeving. Daarnaast krijgen ze de kans om zelf ecologisch te tuinieren en worden hierin gedurende twee jaar begeleid.

“Naast het duurzame aspect, zorgen deze volkstuintjes ook voor heel wat ontmoeting en verbinding binnen de buurt én met de buren van zorgvoorziening Salvenbos. Zo wandelen de bewoners van Salvenbos nu al graag door de pittoreske tuintjes en slaan regelmatig een praatje met de tuiniers”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn. “Ook tussen de tuinders onderling bloeien er fijne ontmoetingen op: door de gezamenlijke begeleiding tijdens de aanleg van de tuintjes, maar vooral door de gezellige ontmoetingsplek die ook werd aangelegd, waar je even kan komen rusten en een babbeltje kan doen”, zegt schepen Verlinden. “Onze bewoners kijken uit naar de boeiende ontmoetingen die hier kunnen plaatsvinden, en wie weet kunnen hier zelfs vriendschappen met toekomstige volkstuinders ontstaan”, vult Hendrik Van Malderen, Algemeen Directeur van Zorggroep Sint-Kamillus aan.

Interesse
Afgelopen woensdag informeerde de stad bewoners uit omliggende straten een eerste keer over het nieuwe project. De stad peilt de komende maanden naar het aantal potentieel geïnteresseerden zodat de volkstuintjes tegen eind 2021 verhuurd kunnen worden. Wie interesse heeft om een perceeltje te huren, kan dat laten weten  via [email protected].


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant