Nieuws

LOKAAL: Leuvenaars kunnen babymateriaal voortaan lenen in de Babytheek

Team Vooruit

Friday 10

September 2021 13:02

Vanaf 11 september kunnen inwoners van Leuven babymateriaal ontlenen bij de Babytheek. Met deze ‘bibliotheek voor babyspullen’ wil Huis van het Kind Leuven babymateriaal toegankelijk maken voor alle ouders. Jonge gezinnen kunnen zo op een betaalbare en ecologische manier het babymateriaal dat ze slechts korte tijd nodig hebben voor hun gezin gewoon tijdelijk ontlenen in plaats van alle spullen telkens aan te kopen en te stockeren.

Bibliotheek voor babymateriaal
Het is een veelgehoorde uitspraak bij jonge ouders: “Ze groeien er razendsnel uit.” Babymateriaal is vaak duur en gebruik je maar een beperkte tijd. De Babytheek wil duurzaam omgaan met die spullen en iedereen de kans geven het nodige materiaal tijdelijk in huis te halen en dan weer terug te brengen, zodat een ander gezin ervan kan genieten.

Net zoals je naar de bibliotheek gaat om boeken te ontlenen, kunnen ouders naar de Babytheek voor babymateriaal dat ze nodig hebben tijdens het eerste levensjaar van hun kind: babybadjes, draagdoeken, co-sleepers, wippertjes …

“Het project wil zo bijdragen aan de circulaire economie, want waarom een borstvoedingskussen kopen als je dat binnen enkele maanden toch niet meer nodig hebt? Lenen is de ideale oplossing. Dat is voordelig voor het klimaat én voor het gezinsbudget, het spaart ruimte in huis uit en gezinnen kunnen producten ook makkelijker eens uittesten”, zegt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn en voorzitter van Huis van het Kind Leuven. 

Huis van het Kind Leuven merkt dat ouders heel enthousiast zijn over dit initiatief. Zo zegt hoogzwangere mama Ladan: “Het is niet nodig om alles nieuw te kopen. Ik had een wiegje waar mijn dochter heel weinig in geslapen heeft. Het is handig dat je nu naar de Babytheek kan waar je al dat babymateriaal gewoon kan lenen en later teruggeven. De Babytheek krijgt alvast mijn wiegje”, lacht Ladan.

Een aanvulling op Kirikou
Met de opstart van de Babytheek kan Huis van het Kind Leuven ouders nog meer ondersteunen vanaf de prille start. Bovendien ondersteunen Leuvenaars met hun abonnement op de Babytheek ook het Leuvense project Kirikou, het inzamelpunt voor kindermateriaal ten voordele van kwetsbare gezinnen. De leden maken het mogelijk dat de gezinnen die ondersteund worden via Kirikou gratis materiaal kunnen ontlenen. Deze solidariteit van Leuvense gezinnen voor Leuvense gezinnen ligt aan de basis van veel van onze projecten en we zien hier een sterk draagvlak voor in de regio.

De 23e Babytheek in een groeiend netwerk
De bedenker van het Babytheek-concept, vzw De Transformisten (nieuwe naam voor Netwerk Bewust Verbruiken), is heel blij met de opening van een Babytheek in Leuven. "Babytheken en andere deelinitiatieven voor kinderen (zoals spelotheken) breken met milieubelastende consumptiepatronen en tonen dat het anders kan. Ze dragen bovendien bij aan het counteren van (kinder)armoede en versterken het sociale weefsel", aldus Eva van Velzen van De Transformisten vzw. "De Transformisten brengt die deelinitiatieven regelmatig samen om tips uit te wisselen. Een stad als Leuven, die veel inspanningen levert om een duurzame, klimaatbestendige en circulaire stad te worden, kan daar vast veel inspiratie leveren."

Praktisch
De Babytheek is er voor (groot)ouders en pleegouders, nieuw samengestelde gezinnen of eenoudergezinnen. Ook wie tijdelijk nood heeft aan materiaal, zoals expats die tijdelijk in Leuven verblijven, is meer dan welkom.

Voor 50 euro heb je een jaar lang onbeperkte keuze. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming betalen 10 euro. Op de www.babytheekleuven.be vind je een overzicht van de spullen die je kan reserveren. De uitleentermijn varieert van  3 weken tot 6 maanden.  Je kan 5 stuks tegelijkertijd lenen.

Babytheek Leuven is gevestigd in het depot van Huis van het Kind Leuven in het OCMW (A. Vesaliusstraat 47 in Leuven). Daar kan men het gereserveerde materiaal ophalen en terugbrengen.

Op 11 september start Babytheek Leuven en kunnen Leuvense gezinnen lid worden.

Oproep naar alle Leuvenaars
Alle babymateriaal blijft meer dan welkom. Schenkers mogen hun degelijke spullen, die ze niet meer nodig hebben, brengen na afspraak via 016 27 24 90 of [email protected]. Babytheek Leuven zoekt ook geëngageerde vrijwilligers die het nieuwe initiatief mee willen uitbouwen.

De Babytheek is een concept van De Transformisten vzw met ondersteuning van Vlaanderen Circulair; in Leuven georganiseerd door Huis van het Kind Leuven vzw.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant