Nieuws

LOKAAL: Leuven vraagt met Fonske aandacht voor problematiek van mensenhandel

Team Vooruit

Friday 30

July 2021 18:15

Het standbeeld Fonske op het Rector De Somerplein is vandaag gehuld in een blauw doek met een blauw hart. Stad Leuven vraagt hiermee aandacht voor de problematiek van mensenhandel en geeft zo ruchtbaarheid aan de Werelddag tegen Mensenhandel. Het blauwe hart is het internationaal symbool van de strijd tegen mensenhandel en van de solidariteit met slachtoffers ervan. Samen met heel wat andere steden staan we vandaag wereldwijd stil bij de problematiek.

“We willen met dit initiatief voorbijgangers even doen stilstaan bij en bewust maken van de problematiek van mensenhandel onder het motto ‘heb een hart voor slachtoffers van mensenhandel’. We willen hen ook sensibiliseren en tot actie inspireren om mensenhandel te helpen stoppen. Mensenhandel is een misdaad die mensen hun rechten ontneemt, hun dromen ruïneert en hen van hun waardigheid berooft”, vertellen schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie en burgemeester Mohamed Ridouani. Op de pancarte bevestigd aan Fonske kunnen voorbijgangers meer lezen over dit initiatief. “We moedigen voorbijgangers aan om een foto te maken met Fonske en die foto te posten op sociale media met de hashtag #EndHumanTrafficking. Zo kunnen ze zich uitspreken tegen mensenhandel en tonen ze zich solidair met slachtoffers, hier in België maar ook wereldwijd”, alsnog Corneillie.

Onder de radar
Mensenhandel is een fenomeen dat alle landen in de wereld treft, ook België. Naar schatting worden in België 23.000 mensen slachtoffer van mensenhandel. Het fenomeen kan verschillende vormen aannemen, maar gaat steeds gepaard met - voornamelijk seksuele of economische - uitbuiting. Daarbij komen slachtoffers in vernederende en mensonterende omstandigheden terecht. Slachtoffers van mensenhandel zijn vrouwen, mannen en kinderen die worden gerekruteerd met als doel hen uit te buiten in de prostitutie, gedwongen criminaliteit, bedelarij of orgaanhandel of op economisch vlak. 

Een groot deel van de slachtoffers blijft onder de radar, slechts een klein deel vindt zijn weg naar gespecialiseerde centra voor opvang en begeleiding. Slachtoffers kunnen in België in alle discretie terecht bij de organisaties Pag-Asa, Payoke en Sürya. Een vermoeden van mensenhandel meld je best bij de lokale politie. 

Wereldwijde campagne
De stad Leuven geeft met deze actie gevolg aan de oproep van de federale overheid, het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), UNODC Goodwill Ambassador Ozark Henry en de centra voor slachtoffers van mensenhandel aan alle provinciehoofdsteden. 30 juli is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot 'Werelddag Tegen Mensenhandel'. Het is een wereldwijde campagne die de problematiek van mensenhandel duidelijker naar voren schuift om zo te kunnen optreden tegen daders en slachtoffers te kunnen opvangen. België is sinds 1995 een pionier in de strijd tegen mensenhandel.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant