Nieuws

LOKAAL: Leuven – Voordelige samenaankoop planten en bomen

Team Vooruit

Tuesday 21

September 2021 15:20

Nog tot 15 oktober kunnen inwoners van Leuven streekeigen plantgoed bestellen aan een zacht prijsje via ‘Behaag je tuin’. Ze kunnen hun aankoop afhalen op zaterdag 4 december tussen 8 en 14 uur in het magazijn van de dienst groenbeheer van de stad Leuven (Willem Coosemansstraat 155, Kessel-Lo).

“Met de groendienst van stad Leuven werken we graag mee aan deze samenaankoop, want samen maken we zo de stad nog groener voor elke Leuvenaar”, aldus schepen van openbaar groen Lalynn Wadera. Voor deze samenaankoop selecteerde een team van gespecialiseerde bomenkenners inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen voor de tuin. Sinds dit jaar zit er ook een kleine gemengde haag in het aanbod, ideaal voor kleinere stadstuinen. “Je kan er van op aan dat het voor deze samenaankoop geselecteerde plantgoed gedijt in Leuvense grond en dat de bomen en struiken die je bestelt de biodiversiteit van je tuin zullen versterken”, zegt schepen Wadera.

Aanbod

  • Hagen, heggen en houtkanten: keuze uit soorten die van nature voorkomen in onze regio en er goed groeien. Ze zijn aangepast aan ons klimaat, waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziektes en plagen. Er is keuze uit acht verschillende gemengde pakketten van telkens 30 planten.
  • Haag voor stadstuin:  Dit pakket bevat 15 doornloze plantjes: 5 liguster, 5 haagbeuk en 5 eenstijlige meidoorn.  
  • Hoogstamfruitbomen: Zet de zomer in met fruit uit eigen tuin, zoals appel, (kwee)peer, kers, kriek, of moerbei.
  • Loofbomen en knotwilgen: In een grote tuin zijn zomereik, winterlinde of zwarte els echte pronkstukken. De hoogstammige veldesdoorn is geschikt voor een kleinere tuin en goed voor de bijen.
  • Wilgenhut: Met bundels wilgentakken kunnen inwoners een groene speelhut of een schaduwrijk plekje bouwen in de tuin. Er is een online handleiding om mee aan de slag te gaan.

De samenaankoop is een initiatief van Regionaal Landschap Dijleland vzw. Voor meer info en voor een link naar de online bestelmodule, surf naar www.leuven.be/behaagjetuin.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant