Nieuws

LOKAAL: Leuven toont internationale Leuvenaars de weg op onze arbeidsmarkt

Team Vooruit

Tuesday 19

October 2021 11:45

Na de coronacrisis herstelt de arbeidsmarkt zich sneller dan verwacht. De strijd om de juiste talenten aan te trekken, woedt harder dan ooit tevoren en sommige vacatures geraken steeds moeilijker ingevuld. Omdat voor stad Leuven elk talent telt, organiseert ze in samenwerking met International House en Talent Interlock praatgroepen voor anderstalige werkzoekenden onder de naam “Leuven Jumpstart café”. Hierbij ligt de nadruk op onze arbeidscultuur, netwerken of sollicitatietraining en niet in de eerste plaats op het verwerven van de taal.

“De Vlaamse overheid ambieert een werkzaamheidsgraad van 80% tegen 2030. Nu ligt die maar op 74,7%. Als we deze ambitieuze doelstelling willen bereiken, zullen we dus allemaal samen een tandje moeten bijsteken”, vertelt schepen van werk Johan Geleyns. Daarom sloot de stad eind 2020 een samenwerkingsovereenkomst met de VDAB. De overeenkomst focust op drie centrale thema’s: meer mensen aan de slag, veerkrachtige ondernemingen en sterkere loopbanen.

Internationale profielen
“Als onderdeel van de Vlaamse overheid werkt de VDAB enkel in het Nederlands. Omdat Leuven een stad is met veel internationale profielen, vinden wij het belangrijk om ook een tweede route uit te stippelen richting een job. We willen de mensen vooral zo snel mogelijk activeren zodat we hun talenten nuttig kunnen inzetten los van het leren van de Nederlandse taal. Neem nu familieleden van de buitenlandse werknemers bij onze internationale topinstellingen of (bijna) afgestudeerde buitenlandse studenten. Deze groep anderstaligen is vaak langgeschoold maar heeft geen of beperkte kennis van het Nederlands en weinig netwerk in België. Ze weten op voorhand niet hoe lang ze zullen blijven. Die mensen moet je vooral aan het werk zetten in plaats van hen te verplichten eerst Nederlands te leren. Als ze lang genoeg blijven, leren ze door de contacten die ze in onze maatschappij hebben onze taal en cultuur wel vanzelf”, aldus schepen Geleyns.

“Het Leuven Jumpstart Café is iedere keer anders en net dat maakt het extra boeiend en bijzonder”, vertelt Rob Sibon, coach bij Talent Interlock. “Niet alleen kunnen we iedere week een ander carrière-gerelateerd thema extra belichten, er is ook ruim gelegenheid om echt met elkaar in gesprek te gaan. Het is wat dat betreft net een echt café: laagdrempelig, toegankelijk, gemoedelijk van sfeer en informeel van karakter." Tips over hoe te netwerken gaan er hand in hand met tips over opvang van kinderen bij verplichtingen buiten kantooruren, de diensten van VDAB of extra legale voordelen als onderdeel van arbeidscontracten. “Het is écht wat de deelnemers er zelf van maken. Er is alle ruimte voor hetgeen ze zelf aanbrengen of willen bespreken,”  vult Rob Sibon van Talent Interlock aan.

Lokaal netwerk uitbreiden
“Er woont veel internationaal talent in Leuven dat we helpen om de weg te vinden op de Leuvense arbeidsmarkt. International House en Leuven Mindgate maken daarvan elke dag hun prioriteit, onder andere met workshops”, zegt schepen van economie Lalynn Wadera. “Met Jumpstart Café wijzen we hen op een meer informele en sociale manier de weg naar de arbeidsmarkt. De deelnemers wisselen onderling tips uit, waardoor ze hun lokaal netwerk verder kunnen uitbreiden. Zo komen ze makkelijker in contact met mensen die hen inspireren, wat toch belangrijk is om een loopbaan verder uit te stippelen.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant