Nieuws

LOKAAL: Leuven – Stad richt stilteplekken in om Leuvenaars rust en troost te bieden

Team Vooruit

Thursday 14

October 2021 17:00

De coronacrisis heeft het voorbije anderhalf jaar een grote impact gehad. Nu het openbare leven weer op gang komt wil de stad Leuven samen met vzw De Nieuwe Opdrachtgevers enkele stilteplekken inrichten. Daar krijgen Leuvenaars ruimte om tot rust te komen of troost te vinden bij verlies of verdriet.

De stad wil de komende jaren fysieke plekken creëren voor de Leuvenaar waar verbinding, samenhorigheid, rust en troost centraal staan. Stad Leuven gaat hiervoor een samenwerking aan met vzw de Nieuwe Opdrachtgevers. Zij zullen komende jaren een participatief traject begeleiden waarbij burgers en kunstenaars in dialoog deze plekken zullen ontwikkelen.

Rust en troost
Mensen kunnen op de stilteplekken kleine rituelen organiseren, in gesprek gaan met elkaar of gewoon genieten van de stilte. Om poëzie en symboliek aan de plekken toe te voegen, zullen kunstenaars uitgenodigd worden om ze vorm te geven. Elke plek krijgt een specifiek ontwerp met zijn eigen verschillende belevingsmogelijkheden om zo het klassieke model van ‘het monument’ te overstijgen. Eerder dan iets groot of statisch neer te zetten op de locatie zal een kunstenaar iets toevoegen aan de plek waardoor er een bepaalde sfeer of symboliek ontstaat die uitnodigt tot stilstaan.

"Leuven is een bruisende en levendige stad. Maar soms voel je de behoefte om je terug te trekken, herinneringen op te halen en na te denken over wie en wat écht belangrijk is. Om even rond te kijken en te genieten van een mooi boek of een ontroerend gedicht. In een maatschappij waar alles snel en vluchtig is betekent een stilteplek een ware verademing", zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort. "Pure, fysieke stilte hoeft trouwens niet altijd de focus te zijn. We willen ook ruimte bieden voor verbinding, gesprek en rituelen. Voor kleine, intieme evenementen zoals de Dag van de Stilte later deze maand. Want mensen hebben nood aan rust en contemplatie. Ook in de stad."

“De stilteplekken kunnen ook een plek zijn om gewoon even rust of troost te zoeken, om even stil te staan, te mijmeren, iemand te herinneren of verdriet te verwerken”, legt schepen Bieke Verlinden uit. “We hebben allen een moeilijke periode doorgemaakt het voorbije jaar en dat gaan we nog een tijdje moeten kunnen verwerken. Maar het was ook een periode waarin we de openbare ruimte herontdekten, volop gingen wandelen en de rust van de natuur opzochten. Dat willen we met de stilteplekken mensen ook in de stad laten vinden: veilige plekjes om even te ontsnappen aan de drukte en tot jezelf te komen. Op die manier zijn de stilteplekken ook een duurzame manier om in moeilijke periodes, zowel individueel als gemeenschappelijk - zoals een pandemie - rust en troost te vinden in de stad”, zegt schepen Verlinden.

Dag van de Stilte
Op zondag 31 oktober, de Dag van de Stilte, organiseert de stad Leuven om 16 uur de symbolische start van het project aan het kasteeltje van Park Heuvelhof. Dit kadert in Leuven Trooststad, waarbij tijdens de laatste week van oktober in de hele stad troostacties rond verlies en rouw centraal staan.

Programma

  • Verwelkoming door schepenen Denise Vandevoort en Bieke Verlinden
  • Voorstelling Maud Vanhauwaert (dichteres) en Kurt Demey (beelden kunstenaar): Poëzie zonder woorden
  • Toelichting door De Nieuwe Opdrachtgevers
  • Intiem muzikaal moment met Kevin Imbrechts (Illumine)
Denise Vandevoortschepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Bieke Verlindenschepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Evenementen en feestelijkheden

Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant