LOKAAL: Leuven: Stad Leuven ondersteunt met nieuwe campagne het mentaal welzijn van de Leuvenaars
Team Vooruit
Friday 28
May 2021 12:28
Vrijdag 28 mei 2021 — We gaan samen al een hele tijd door een moeilijke periode. De coronacrisis kan op uiteenlopende manieren een impact hebben op hoe we ons voelen. Dan kan de vraag ‘hoe is 't nu écht?’ door een buur, een familielid, een vriend … erg veel betekenen. Stad Leuven zet de komende maanden een aantal acties op poten om het mentaal welbevinden van haar inwoners te ondersteunen en hen indien nodig naar de juiste hulp toe te leiden. De campagne ‘Hoe is ‘t nu écht?’ mondt in oktober uit in het jaarlijkse Leuvense programma rond mentaal welbevinden ‘Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid’.
‘Hoe is ‘t?’ Het is een van de meest gestelde vragen, maar we antwoorden vaak wat te snel met een ‘alles goed’. Daarom vraagt stad Leuven in een nieuwe campagne door: “hoe is ‘t nu écht?”.
Vanaf vandaag lanceert de stad op sociale media vier videogetuigenissen met als centrale vraag ‘hoe is ‘t nu écht?’. In de video’s komen verschillende Leuvenaars aan bod: een jonge ouder, een student, een horecaondernemer en een senior. “Aan de hand van getuigenissen van enkele inwoners willen we laten zien wat de coronacrisis betekent voor het mentale welzijn, en op welke manieren mensen toch hun veerkracht hebben aangesproken of hulp hebben gezocht om te kunnen terugveren”, legt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, uit. Iedereen heeft andere manieren om om te gaan met stress, angst of negatieve gevoelens. Maar je staat er in Leuven niet alleen voor. Heel wat organisaties bieden ondersteuning, gaande van een luisterend oor tot psychologische dienstverlening of activiteiten rond mentaal welzijn die voor iedereen open staan. De stad bracht dit aanbod overzichtelijk samen op www.leuven.be/samen-veerkrachtig, samen met nuttige websites en apps rond veerkracht.
Stuur eens een kaartje
De stad verdeelt ook postkaarten met de vraag ‘Hoe is ‘t nu écht?’, in een ontwerp van Straatletters. De kaartjes kunnen een uitnodiging zijn voor een babbel, of een hart onder de riem. Het kaartje verwijst ook door naar de website van de stad waar men een overzicht van hulpverlenende organisaties in het Leuvense kan vinden.
Studentenvoorzieningen KU Leuven heeft de kaartjes alvast ter beschikking gesteld voor studenten in KU Leuven-bibliotheken, -leercentra en -residenties, en op de onthalen van Studentenvoorzieningen. Studenten kunnen de postkaarten gebruiken om het gesprek aan te gaan met hun medestudenten over hoe ze zich voelen of als positieve opsteker in de examenperiode die eraan komt.
De postkaarten zijn ook terug te vinden in de promopakketten die de stad verdeelt voor de Dag van de Buren, die vandaag plaatsvindt. Leuvenaars kunnen ze uitdelen aan buren waarvan ze vermoeden dat ze misschien wat hulp kunnen gebruiken. Het kan een uitnodiging zijn voor een babbel of een hart onder de riem.
Leuvenaars kunnen er ook zelf uitdelen in hun omgeving, aan een vriend, een familielid, een kennis of een buur als kleine steunbetuiging voor iemand bij wie de coronatijd zwaar weegt, of als een positieve opsteker. De kaartjes zijn te verkrijgen in het stadskantoor, Bibliotheek Tweebronnen en de bibliotheekfilialen en de Leuvense buurtcentra.
Je staat er niet alleen voor
“Met ‘hoe is ‘t nu écht?’ willen we de Leuvenaars laten weten dat het oké is om je niet goed te voelen en hulp nodig te hebben, zeker nu we samen al zo lang door een enorm moeilijke periode gaan”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn. “De coronacrisis weegt zwaar op ons allemaal, om verschillende redenen. Het is belangrijker dan ooit om aandachtig te zijn voor elkaar. Daarom roepen we de Leuvenaars op om bij hun naasten eens door te vragen: ‘Hoe is 't nu écht?’, die vraag van een buur, een familielid, een vriend … kan zo veel betekenen. Het herinnert eraan dat je er niet alleen voor staat. Geef ook zelf aan wanneer het niet meer gaat en je ondersteuning nodig hebt. Leuven staat voor je klaar om te helpen”, besluit Bieke Verlinden.
Heb je stress? Voel je je angstig of onzeker? Zoek je psychische hulp in coronatijden? Meer informatie rond mentaal welzijn – onder andere over hulpverlening, nuttige websites en getuigenissen – kan je terugvinden op www.leuven.be/samen-veerkrachtig.
Ook vanuit het OCMW Leuven is er financiële ondersteuning mogelijk wanneer je nood hebt aan psychologische hulp. Zij bieden een luisterend oor en zoeken mee naar een oplossing. Een gesprek aanvragen kan via de website: www.ocmw-leuven.be, telefonisch via 016 27 43 00 of via [email protected].
Naast de psychologische ondersteuning staat de stad Leuven ook nog steeds klaar voor haar inwoners met andere vormen van ondersteuning. Heb je hulp nodig om boodschappen te doen, naar de apotheek te gaan of heb je nood aan een babbel? Neem contact op met Leuven Helpt via www.leuvenhelpt.be, bel het gratis nummer 0800 16 9 16 of mail naar [email protected]. Met vrijwilligers in je buurt zoeken we samen een oplossing.
Met al je vragen over de coronamaatregelen en vaccinatie kan je terecht op het telefonisch informatiecentrum van de stad Leuven. Bel gratis naar 0800 16 9 16 of mail naar [email protected].
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.