Nieuws

LOKAAL: Leuven - Skaters straks in de wolken door kunstproject Casacourt op Albert Dejongheplein

Team Vooruit

Wednesday 19

May 2021 09:28

Straks kan je skaten tussen de wolken op het Albert Dejongheplein in Kessel-Lo. Op het skateterrein in de Casablanca-wijk is kunstenaar Hans Geyens druk in de weer voor Casacourt, een participatief street art-project. Casacourt is een samenwerking tussen Curieus, stad Leuven, 30CC en de Buurtcentra Leuven en wordt ook financieel ondersteund door CERA.

 

"Kunst moet je overal kunnen beleven", vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. "Niet alleen in een museum, maar zeker ook op straat. Of – zoals hier – op een skateterrein. Skaten en street art gaan trouwens al langer samen. Kessel-Lo is nu een levend kunstwerk rijker. Want de slijtsporen door intensief gebruik zullen steeds nieuwe accenten doen opduiken. Street art inspireert, fleurt de buurt op en brengt mensen samen." 

"Dit skateterrein is een perfect voorbeeld hoe inspraak met de buurt en de verschillende gebruikers tot een enorm mooi en origineel geheel omgetoverd kan worden", zegt een trotse schepen van jeugd Dirk Vansina.

Project Casacourt
De naam Casacourt verwijst naar de wijk Casablanca, maar ook naar een hypecourt. "Net als bij een hypecourt wordt er op grond en muren een grote geschilderde tekening aangebracht", legt kunstenaar Hans Geyens uit. "Ik koos voor een poëtisch en perfect leesbaar ontwerp. Zo wil ik de hemel weerspiegelen door op de grond een blauwe lucht en wolken aan te brengen, zoals op een mooie lentedag. Je zal hier dus binnenkort ‘op wolkjes’ kunnen lopen of skaten. Een ‘hemel op aarde’ in deze wijk."

Het project startte reeds in 2019 met een aantal inspraak- en ontwerpmomenten met buurtbewoners, kinderen van kinderwerking Casablanca, jongeren uit de buurt en de skate-community. De leerlingen van basisschool De Zonnebloem schilderden als tijdelijk kunstwerk ‘wachten op de zon’ op de muur aan het plein.

“Skaten is een sport die het onder de Leuvense jongeren al lang goed doet, het is een sport waarbij jong, oud, ervaren en onervaren elkaar vinden. Dit plein, dat al jaren een vaste ontmoetingsplek is voor de buurt, zal met zijn prachtig kunstwerk nog meer die verbinding maken tussen verschillende generaties", sluit Bieke Verlinden, schepen van buurtwerk af.

Afhankelijk van het weer, zou het schilderwerk tegen eind mei, begin juni klaar moeten zijn. Op zaterdag 26 juni wordt er in samenwerking met Buurtcentrum Casablanca en BURn Leuven een feestelijke dag met workshops en toonmomenten voor jongeren en kinderen georganiseerd ter ere van het nieuwe kunstwerk. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant