Nieuws

LOKAAL: Leuven: Regenboogvlag wappert aan stadskantoor

Team Vooruit

Friday 14

May 2021 09:11

Sinds 12 mei wappert de regenboogvlag aan het Leuvense stadskantoor in het kader van de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei. Net zoals de voorbije jaren toont stad Leuven hiermee dat in Leuven iedereen zichzelf kan zijn en holebi- en transfobie niet getolereerd worden. Het Leuvens stadsbestuur overhandigde ook een regenboogvlag aan het stadsbestuur van zusterstad Ottignies Louvain-La-Neuve naar aanleiding van IDAHOT. Leuven wil immers intens gaan samenwerken met andere steden rond positieve beeldvorming en het aanpakken van discriminatie ten opzichte van LGBTI’s.

 

Stad Leuven draagt de mensenrechten en dus de rechten van de LGBTI-gemeenschap (holebi’s, transgenders en personen die twijfelen over hun geaardheid en genderidentiteit) hoog in het vaandel. Ook letterlijk. Burgemeester Mohamed Ridouani, schepen van gelijke kansen Lies Corneillie, Mister Gay Belgium Joren Houtevels en Jennifer Tuttle van Regenbooghuis UniQue hesen op 12 mei de regenboogvlag aan het stadskantoor naar aanleiding van IDAHOT. Hiermee onderstrepen we dat Leuven een inclusieve stad is waar je jezelf mag zijn en je eigen keuzes mag maken, zonder gestigmatiseerd te worden. Dit vinden we heel belangrijk, daarom werken we actief aan het bestrijden van alle vormen van discriminatie en uitsluiting en zoeken we internationale samenwerking op met andere steden”, aldus burgemeester Mohamed Ridouani.

Met deze actie tonen het stadsbestuur en UniQue dat er in Leuven geen plaats is voor holebi- en transfobie en dat iedereen er zichzelf moet kunnen zijn ongeacht zijn of haar geaardheid of genderidentiteit. “Het is nog altijd nodig om die boodschap uit te dragen, want er is helaas nog veel onverdraagzaamheid en discriminatie tegenover de LGBTI-gemeenschap wereldwijd. We blijven ons dan ook inzetten voor de rechten van LGBTI samen met Regenbooghuis UniQue”, licht schepen van gelijke kansen Lies Corneillie toe.

“De IDAHOT-campagne is niet enkel belangrijk wegens het symbolisch hijsen van de regenboogvlag. Ze laat ons ook toe om de evolutie van het regenboogbeleid bij de gemeenten op te volgen,” vertelt Dimitri Cools, voorzitter van Regenbooghuis UniQue. “Zo weten we nu bijvoorbeeld dat 39 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten ondertussen een schepen van gelijke kansen hebben, terwijl die positie tijdens de vorige legislatuur in nauwelijks een derde van de gemeenten bestond." Jennifer Tuttle, de coördinator van de werkgroep politiek van UniQue geeft verder aan dat de regenbooghuizen en çavaria dit jaar in het kader van IDAHOT ook gratis vormingen aanbieden over diversiteit aan professionals die werken met jongeren.

Samenwerking met Europese steden
Stad Leuven draagt deze boodschap ook buiten de stadsgrenzen uit en overhandigde een regenboogvlag aan zusterstad Ottignies Louvain-La-Neuve. “We voelen dat de rechten van de LGBTI-gemeenschap onder druk staan en dat niet iedereen overal zichzelf kan zijn. Samenwerking en solidariteit, onder meer tussen steden, is meer dan ooit belangrijk. We gaan dan ook graag in op de oproep van het Europese Rainbow Cities Network waarvan Leuven lid is”, vertelt Corneillie. Dat netwerk roept haar leden dit jaar op om een regenboogvlag te schenken aan een zusterstad. “We hebben gekozen voor onze zusterstad Ottignies Louvain-La-Neuve en hebben hen uitgenodigd om samen met ons de vlag te hijsen. Dit gebaar is hopelijk een goede aanleiding om uit te wisselen over het regenboogbeleid van beide steden en wie weet gezamenlijke acties op poten te zetten. We hopen zo verbonden te zijn in de strijd voor gelijke rechten.”

Stad Leuven zal de komende maanden alvast samen met achttien andere Europese steden tools ontwikkelen tegen homofobe propaganda, discriminatie en stigmatisering van LGBTI. Daarnaast zullen deze steden een aantal richtlijnen opstellen die andere steden over heel de wereld kunnen inspireren om een beleid te ontwikkelen waarin de rechten van de LGBTI-gemeenschap gewaarborgd worden.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant