Nieuws

LOKAAL: Leuven – Prikkelarme dag op Leuven Kermis

Team Vooruit

Wednesday 08

September 2021 18:30

Op maandag 13 september zal het even wat stiller zijn op Leuven Kermis. De stad organiseert dan een prikkelarme dag. Tussen 16 en 19 uur wordt het geluid begrensd tot 50 decibels (vergelijkbaar met achtergrondmuziek) en worden felle lichten gedimd en flikkerende lichten gedoofd. Kermis moet immers een feest zijn voor iedereen, ook voor wie gevoelig is voor fel licht en zware geluiden.

“Kermis betekent veel licht en geluid. Voor de meeste bezoekers hoort dat bij de charme van het gebeuren, maar voor anderen voelt dit als een kwelling”, vertelt schepen van evenementen Denise Vandevoort. “Daarom organiseert de stad nu al enkele jaren een prikkelarme kermisdag. Zo kan ook wie houdt van rust of moeite heeft om al deze indrukken te filteren, genieten van een leuk avondje. Want in Leuven is de kermis een feest voor iedereen!"

Ook de microfoons zullen voor één avond zwijgen, tenzij om de start van een attractie aan te kondigen. Er zullen bovendien geen toeters of andere storende geluiden zijn. “We organiseren deze prikkelarme dag niet alleen voor kinderen of volwassenen met autisme of epilepsie, maar voor iedereen die eens rustig de kermis wil bezoeken en minder prikkels wil. We willen dat iedereen zich kan uitleven op de kermis. In ons streven naar een autismevriendelijke stad willen we de komende jaren dit concept ook uitrollen naar andere plekken en evenementen”, vult schepen van gelijke kansen Lies Corneillie aan.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant