Nieuws

LOKAAL: Leuven – Ook Leuvense jongeren tonen grote vaccinatiebereidheid

Team Vooruit

Friday 30

July 2021 20:00

Leuven aan kop met aantal volledig gevaccineerden

De vaccinatiecampagne in Leuven blijft vlot lopen, ook nu alle jongeren vanaf 12 jaar hun uitnodiging tot vaccinatie in de bus kregen. Intussen kreeg 90% van alle volwassen Leuvenaars een eerste prik en meer dan 78% is zelfs al volledig gevaccineerd. Ook bij de jongeren zien we nu een grote opkomst om zich te laten vaccineren. “Dat is positief. We stellen vast dat de meeste Leuvense jongeren bereid zijn om zich te laten vaccineren. Het is fijn om te zien dat ook zij hun verantwoordelijkheid nemen in deze bijzondere tijden. Zo beschermen ze zichzelf en alle mensen rondom zich tegen het virus en zijn opkomende varianten”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

De vaccinatiecampagne in Leuven loopt zeer vlot. We zitten aan de kop van het peloton van de steden: 90% van de volwassen Leuvenaars kregen een eerste prik en meer dan 78% van de volwassenen in Leuven is zelfs al volledig gevaccineerd. Dat is een uitstekend resultaat dat nog verder zal verbeteren met de nog geplande vaccinaties, want ook bij de jongeren blijkt de vaccinatiebereidheid hoog. Meer dan 40% van de 12-tot-18-jarigen kreeg op deze korte tijd van uitnodiging intussen al een eerste vaccin en de komende weken staan er nog duizenden prikjes geboekt. Voor de leeftijdsgroep 12-tot-15-jarigen, die nu pas hun uitnodiging in de bus ontvingen, ziet het vaccinatiecentrum de boekingen ook vlot binnenlopen.

Minder besmettingen

Ook de besmettingscijfers onder de jongeren vertonen terug een daling. Leuven zit momenteel opnieuw bij de steden met het laagst aantal besmettingen. “Ook dat is goed nieuws, want het zijn geen evidente tijden voor onze jongeren. Toch doen ze hun best om de besmettingscijfers weer onder controle te krijgen: door voorzichtig te zijn, en vooral door zich te laten vaccineren”, zegt burgemeester Ridouani. “Laten we deze trend volhouden en samen streven naar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad binnen alle leeftijdscategorieën. Door elkaar te beschermen, geven we het virus steeds minder kans om onze manier van samenleven te beheersen. Alleen zo kunnen we weer volop genieten van het normale leven”, aldus Mohamed Ridouani.

Leuvenaars tussen 12 en 18 jaar

Leuvenaars van 12 tot en met 18 jaar konden zich reeds laten vaccineren met Pfizer, maar vanaf nu is ook het Modernavaccin toegelaten voor deze leeftijdsgroep. Hierdoor is er meer keuze in vaccinatiemomenten, waardoor de vaccinatie van jongeren nog vlotter kan verlopen. Jongeren van 12 tot en met 15 jaar kunnen zich laten vaccineren als hun ouder(s) of voogd daarvoor toestemming geeft. Intussen zouden alle jongeren hun uitnodiging per brief moeten ontvangen hebben. De ouder kan de uitnodiging ook terugvinden op www.myhealthviewer.be, onder de rubriek ‘uitnodigingen’. Daarmee kan je online een afspraak maken. Lukt dat niet, dan kan je gratis naar het informatiecentrum bellen op 0800 16 9 16 om de afspraak voor beide prikken vast te leggen. Maak je vanaf nu nog een afspraak voor het Pfizervaccin, dan volgt je tweede prikje al na drie weken.

Alle informatie over vaccinatie specifiek bij 12-tot15-jarigen en hoe de toestemming van de ouder(s) of voogd verloopt, vind je op https://www.laatjevaccineren.be/12-15-jarigen.

Leuvense 18-plussers die nog niet gevaccineerd zijn en graag een vaccin van Johnson & Johnson willen, kunnen daarvoor een afspraak maken via 0800 16 9 16. Wie al een afspraak had voor een Modernavaccin mag bellen om dit te wijzigen naar eentje van Johnson & Johnson, waarvan je maar één prik nodig hebt. Er worden elke vaccinatiedag enkele momenten voorzien voor de vaccins van Johnson & Johnson. Ook voor Moderna zijn nog vrije momenten.

Wie zich graag wil laten vaccineren, maar geen gepast moment vindt in het afsprakensysteem voor de eerste en/of tweede prik, mag naar het informatiecentrum bellen.

Vragen?

Bij het corona-informatiecentrum van de stad ([email protected] of 0800 16 9 16) en op www.laatjevaccineren.be, de website van de Vlaamse overheid, kan je terecht voor vragen en meer informatie.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant