Nieuws

LOKAAL: Leuven – Ook Bib Leuven helemaal in de ban van het WK wielrennen

Team Vooruit

Thursday 09

September 2021 15:54

Vanaf vrijdag 10 september barst de WK-koorts ook los in de Bib Leuven. Naast een expo over vrouwelijke wielrenners, een fietskunstwerk van Ann Veronica Janssens en wielershirts ontworpen door Leuvense schoolkinderen, is er ook een verrassende lezing door journaliste Bieke Purnelle. Zij vertelt welke rol de fiets speelde in de emancipatie van de vrouw. Daarnaast zullen er tijdens het WK-familieweekend van 18 en 19 september een aantal buitengewone fietsinstallaties te bewonderen en uit te proberen zijn op het binnenplein van Tweebronnen. En voor wie er niet genoeg van kan krijgen is er nog het Fietsen langs wielergedichten-parcours.

De expo ’Gangmaaksters, verhalen over vrouwen en wielrennen’ zet een zevental historische wielrensters in de kijker. Journaliste Bieke Purnelle bewerkte voor deze expo de teksten die het Wielermuseum Koers! uit Roeselare ter beschikking stelde. “Namen als Hélène Dutrieu, Heidi Van de Vijver, of  Yvonne Reynders klinken velen onbekend in de oren”, vertelt schepen Denise Vandevoort. “In deze expo krijgen zij en de vele vrouwen die aan wielrennen doen een ereplaats. Het video-interview met Elke Bleyaert van de podcast ‘The Women Peloton’ en Gunter Hauspie en Reinhart Croon van het boek ’Leuven Wielerstad’ voegt daar een hedendaagse beschouwing over vrouwenwielrennen aan toe.”

Kunst, truitjes en interviews
Ook een aantal fijne memorabilia zoals historische wielertruitjes en een heuse ‘bloomer’ zullen in de hoofdbib te bezichtigen zijn, evenals twee futuristische fietsen die beeldend kunstenaar Ann Veronica Janssens ontwierp. HOWEST leende bovendien een aantal interview-opnames met vrouwelijke wielrenners uit . En de prachtige tekeningen van Reinhart Croon vind je in een uitgebreide muurcompositie terug bij de zelfuitleenbalies. Daarnaast zijn ook de wielertrui-ontwerpen van Leuvense schoolkinderen te bewonderen in de Young Adults-afdeling.

Opletten voor een fietsgezicht
“Let erop dat je geen fietsgezicht krijgt” of “Val niet flauw op de openbare weg”, dat was de goede raad die vrouwen kregen toen zij in het begin van de 20e eeuw leerden fietsen. Dankzij de fiets verwierven vrouwen letterlijk en figuurlijk meer bewegingsvrijheid.  Op zaterdag 18 september om 15 uur brengt Bieke Purnelle in het auditorium van Tweebronnen de lezing ‘De ontsnapping, of hoe de fiets de vrouwenemancipatie een duwtje in de rug gaf’ over dit boeiende onderwerp.

Originele fietsinstallaties
Tijdens het WK-familieweekend op 18 en 19 september is de Bib Leuven ook één van de hotspots. Op het binnenplein kan je sapjes trappen, met de Poëziefiets wordt iedereen dichter en dankzij het reusachtige Roue Orgue creëer je al fietsend de mooiste muziek. Kinderen kunnen zich uitleven met fietsbanden in een knutselworkshop of uitrusten bij een wielerverhaal. “Dat roept bij mij heel fijne herinneringen op”, zegt schepen Denise Vandevoort. “Mijn vader was fietsenmaker en ging altijd creatief om met materialen. Volgens mij heeft destijds het hele dorp leren fietsen met zijn zelf ontworpen kinderfietsjes.”

Fietsen langs wielergedichten
Geen sportdiscipline met zo'n rijke en kleurrijke taal als het wielrennen. In de aanloop van het WK vind je wielerpoëzie op panelen doorheen de stad. Straatkunstenaars Hans Geyens en Wietse Palmans fleurden de vier bibvestigingen op met een street art gedicht bij de ingang. Je vindt in de Bib Leuven Tweebronnen en filialen een gratis postkaart met de exacte locaties van de gedichten.

Het uitgebreide programma staat op de website van de Bib. Volg ook de sociale media van de Bib om op de hoogte te blijven.

Meer foto's op https://pers.leuven.be/ook-bib-leuven-helemaal-in-de-ban-van-het-wk-wielrennen


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant