Nieuws

LOKAAL: Leuven – Oogstweekend en nieuw familiespel in Kruidtuin

Team Vooruit

Tuesday 05

October 2021 11:30

Op 8, 9 en 10 oktober zet de Kruidtuin zijn eetbare planten en vruchten in de kijker tijdens een oogstweekend. Zowel uitheemse als inheemse soorten komen aan bod. Via lezingen, workshops en een markt kunnen jong en oud leren hoe je dit voedsel zelf kan oogsten, verwerken en omtoveren tot heerlijke en gezonde gerechten. Op 4 en 5 november kunnen gezinnen tijdens Rode Hond dan weer een gloednieuw familiespel komen uittesten. Zo blijft de Kruidtuin ook tijdens de herfst- en wintermaanden bruisen.

“De collectie van de Leuvense Kruidtuin is erg divers. In de zomer zetten we de kruidencollectie in de kijker tijdens een drukgevuld weekend, nu is het de beurt aan de voedingsgewassen”, vertelt Lalynn Wadera, schepen van openbaar groen. “In de tropische serre vind je exotische soorten zoals bananen, cacao, vanille of ananas. In de moestuin staan seizoensgroenten centraal. In de fruittuin groeien zeer veel historische fruitrassen en -variëteiten. En verspreid over de tuin staan er allerlei soorten notenbomen”, vervolgt ze.

Lezingen, workshops en markt
Op vrijdagavond trapt het weekend af met een oogstcafé. De Nationale Boomgaardenstichting laat je kennis maken met pomoloog Van Mons, die niet minder dan 500 nieuwe perenvariëteiten kweekte. Je mag diverse appel- en perenrassen proeven. Daarna neemt chocolatier Chocolatoa je mee naar tropische oorden. Je leert alles over de cacaoboom en zijn bijzondere vruchten en ook aan een degustatie ontbreekt het niet.

Op zaterdag toont kruidenkenner Ithar Shabeeb je hoe je met je kruidenoogst aan de slag kan in de keuken, maar ook hoe je kruiden kan inzetten tegen allerlei kwaaltjes. Na de middag bak je onder leiding van foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh middeleeuwse oogstkoeken.

Op zondag toont Velt hoe je de hele winter van je groentenoogst kan genieten door te fermenteren. In de namiddag kan je snuisteren op de oogstmarkt. Je vindt er onder andere verse en verwerkte producten, boeken én Mme ZsaZsa staat paraat voor al jouw moestuinvragen.

Meer info en inschrijven kan via de website van stad Leuven

Nieuw familiespel
Tijdens Rode Hond lanceren we in de Kruidtuin een gloednieuw familiespel: Speuren in een gekruid verleden. “De Kruidtuin is een heerlijke plek om met je kroost even te ontsnappen aan de drukte van de stad en je dagelijkse bezigheden. Bovendien is het een plek boordevol verhalen, het ene al wat mysterieuzer dan het andere”, stelt Denise Vandevoort, schepen van cultuur. “Tijdens dit spel ga je met enkele gezinnen en een begeleider op stap door de Kruidtuin. Onderweg krijg je allerlei opdrachten gelinkt aan de plantencollectie, historische figuren en monumenten. Telkens je een opdracht tot een goed einde brengt, krijg je een puzzelstuk om het grote mysterie aan het einde van het spel op te lossen,” legt ze uit. “Plezier verzekerd voor jong en oud!” Na Rode Hond wordt het spel onderdeel van het reguliere aanbod van het feestjaar 200 jaar Kruidtuin.

Meer info en inschrijven via de website van Rode Hond.

Permanent aanbod: wandelingen en audiogids

Aan de hand van geïllustreerde infobordjes zet de Kruidtuin elke seizoen 10 planten in de kijker die hun hoogtepunt beleven. Nu is het de beurt aan een reeks prachtige herfstplanten zoals de klokwinde, de roodbladige Japanse esdoorn en de herfstanemoon.

Daarnaast kan je nog steeds twee keer per maand inschrijvinen voor een rondleiding met gids. Ofwel kies je voor de basisrondleiding ofwel kies je voor ‘Van (on)kruid tot wetenschap’ en duik je dieper in het botanische verhaal en wetenschappelijke evoluties. Meer info en inschrijven kan via Visit Leuven.

Wie er liever op eigen houtje op uit trekt, kan in het poortgebouw een korte introfilm over het verleden, heden en toekomst van de Kruidtuin bekijken. Doorheen de tuin kan je vervolgens op acht plaatsen meer achtergrondinfo krijgen via de gratis audiogids. Neem daarvoor je smartphone (en oortjes of een koptelefoon) mee naar de Kruidtuin en scan de QR-codes die je onderweg tegenkomt. Ook voor kinderen zijn er vier audioverhalen. Op het plan in het poortgebouw staan de audiogidslocaties aangeduid.

Families kunnen zich tot slot ook uitleven met de grote kaart met zoek- en doe-opdrachten van Expeditie Kruidtuin.

Blijf op de hoogte van het feestjaar in de Kruidtuin via www.leuven.be/kruidtuin Ook in de winter hebben we enkele leuke activiteiten in petto.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant