Nieuws

LOKAAL: Leuven – Onthaalhuis ‘De Nomade’ viert haar eerste verjaardag

Team Vooruit

Saturday 16

October 2021 16:00

Gezelligheid troef gisterenavond in het Heuvelhofpark in Kessel-Lo, want het onthaalhuis voor nieuwkomers De Nomade vierde haar eerste verjaardag met een feest. Nieuwkomers, buurtbewoners en partners kwamen samen en genoten van demonstraties, muziek en een hapje en drankje. “De Nomade opende in volle coronatijd. Dus we zijn heel blij dat we nu écht kunnen samenkomen om elkaar beter te leren kennen”, zegt schepen van diversiteit Lalynn Wadera.

De Nomade is een open onthaalhuis voor anderstalige nieuwkomers tussen de 18 en 35 jaar en vooral gericht op mensen met een vluchtverleden. Zij kunnen in De Nomade op een laagdrempelige manier terecht voor hulp in hun zoektocht naar bijvoorbeeld een opleiding, werk, huisvesting en vrijetijdsbesteding.

Opstart in coronatijd
“Sinds De Nomade vorig jaar haar intrek nam in het deelgemeentehuis, werd het onthaalhuis voor veel bezoekers een warme plek van ontdekking, ontplooiing en ontmoeting,” zegt schepen van diversiteit Lalynn Wadera. De Nomade opende nochtans in volle coronaperiode - en met afstandsregels. Geen evidente start. Maar de lockdown versterkte het belang om bereikbaar te blijven voor kwetsbare doelgroepen. De nieuwkomers kregen hier informatie en begeleiding rond onder andere opleiding, oefenkansen Nederlands of administratie. “Ze kwamen om een computer te gebruiken voor afstandsonderwijs of digitale afspraken, of gewoon voor een babbeltje, hun weinige contact in coronatijd. Ondanks de afstandsregels zijn we erin geslaagd deze mensen zo goed mogelijk te ondersteunen en hen te motiveren voor de uitbouw van hun toekomst in Leuven. Sommige gasten werkten onder begeleiding van Refu Interim als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum van Haasrode. Zo ontmoeten ze nieuwe mensen, oefenden ze hun Nederlands en leverden tegelijk een waardevolle bijdrage aan de stad”, vervolgt schepen Wadera. 

Gespecialiseerde dienstverlening op maat
Er kwam het voorbije jaar al heel wat volk over de vloer in het voormalige deelgemeentehuis van Kessel-Lo. In een jaar tijd kregen de partners bij De Nomade al ongeveer duizend hulpvragen van nieuwkomers en namen al meer dan vijftig organisaties contact met hen op. “Het is een hele uitdaging om je weg te vinden in een compleet nieuwe stad. En dat is zeker zo als je de taal nog aan het leren bent,” zegt schepen Wadera.

In De Nomade komen organisaties die gespecialiseerd zijn rond nieuwkomers, samen op één plaats en hun dienstverlening vult elkaar goed aan. Een bezoeker vindt er het OCMW, de VDAB, AIF+, het JAC, het Agentschap voor Integratie en Inburgering, Minor Ndako, Refu Interim of ROOTS en moet daardoor niet steeds opnieuw zijn verhaal vanaf nul vertellen. “De ondersteuning die we jonge nieuwkomers bieden, was voordien verspreid over verschillende locaties. Door die het voorbije jaar samen te brengen, werd de begeleiding en doorverwijzingvan deze nieuwe jongeren gemakkelijker en toegankelijker. De Nomade is gegroeid tot dé plek waar jonge en jongvolwassen nieuwkomers alle mogelijkheden krijgen om hun toekomst onder begeleiding in handen te nemen”, vult Dirk Vansina, schepen van jeugd, aan.

“Er komt hier heel wat dienstverlening, informatie en ondersteuning samen onder één dak, en we zien dat die formule succes heeft”, beaamt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn en voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst. “De Nomade is voor de jongvolwassenen, die volop hun leven aan het uitbouwen zijn, een veilige haven waar ze zich op hun gemak voelen en gesteund worden om van Leuven hun nieuwe thuis te maken en er hun draai te vinden”, zegt schepen Verlinden.

Brug met de stad
Nu fysiek samenkomen weer kan, is De Nomade toe aan de volgende stap. “Het huis wordt een plek met een ruim en gevarieerd activiteitenaanbod zoals ontmoetingsmomenten, workshops en infosessies. Niet enkel nieuwkomers zijn er welkom. We zetten stapsgewijs steeds meer onze deuren open voor buurtbewoners, scholen, vrijwilligers en sympathisanten, professionals en beleidsmakers. Wees welkom in De Nomade, is dus de boodschap”, besluit schepen Wadera.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant