Nieuws

LOKAAL: Officieel startschot openluchtexpo ‘Allez, Allez! Koers in Leuven’

Team Vooruit

Monday 12

July 2021 17:02

Vandaag, 12 juli, start de openluchtexpo ‘Allez, Allez! Koers in Leuven’ als eerste grote activiteit op Velodroom Leuven in de Brusselsestraat. Naar aanleiding van het WK wielrennen zet de expo het diverse wielererfgoed centraal. Via onderzoek, persoonlijke verhalen en opvallende foto’s brengt ze de geschiedenis van Leuvense coureurs, koersen en clubs van de voorbije 140 jaar tot leven. Verschillende Leuvense wielerliefhebbers werkten hieraan mee of figureren met hun favoriete wielerobject op de bijhorende affichecampagne. Ook de stem van wielercommentator Michel Wuyts zal je in de expo ontdekken: hij gaf commentaar bij verschillende episodes uit de rijke Leuvense wielergeschiedenis.

“Ik ben enorm blij met deze expo. Het is een perfecte opwarmer voor het WK wielrennen dat in september in onze stad aankomt en dat onze bijzonder boeiende Leuvense wielergeschiedenis nog extra kracht bijzet”, aldus schepen van sport Johan Geleyns. “Ze draagt bij tot de beleving die je ook elders in de stad kan vinden, zoals bij de interactieve aftelklok op de Grote Markt, of de kleine wereldkampioentjes in het stadskantoor.”

“Als openluchtexpo op de site van Velodroom is Allez, Allez! Koers in Leuven tot eind 2021, zeven dagen op zeven, gratis toegankelijk voor iedereen”, vult schepen van cultuur Denise Vandevoort aan. “Zo geven we in dit belangrijke wielerjaar onze bewoners en bezoekers van de stad de kans om kennis te maken met al deze mooie (beeld)verhalen over 140 jaar wielrennen. Iedereen kent Jef Scherens, die dankzij zijn spurtkwaliteiten zeven keer wereldkampioen op de baan werd, maar ‘Poeske’ was lang niet de enige die Leuven op de wielerkaart zette. Op deze expo val je van de ene verbazing in de andere. Ik dank alle Leuvenaars en wielerfanaten die hieraan meewerkten!”

WK wielrennen als aanleiding voor blik op geschiedenis
Het WK in Leuven was voor Erfgoedcel Leuven en Tofsport Leuven de perfecte aanleiding om een grote openluchtexpo te maken rond de eigen Leuvense wielergeschiedenis. Samen met verschillende Leuvenaars werd onderzoek gedaan en allerlei materiaal (divers wielererfgoed) verzameld rond 140 jaar profwielrennen. Het resultaat mag er zijn. Meer dan 50 wielerverhalen dompelen je onder in bekende en vooral ook minder bekende feiten die dankzij het onderzoek en de samenwerking naar boven kwamen.

Wist je bijvoorbeeld dat Leuven ooit drie velodromen had namelijk aan Park Michotte, de Philipssite en de Kardinaal Mercierlaan? Je vindt er nu een infopaneel met een verwijzing daarnaar. Of wist je dat ook Wilsele haar profkoers had? Dat ze in Heverlee al 75 jaar veldrijden? Dat een Leuvenaar ooit de Vuelta won of welk bier zijn eigen profploeg had? Laat je verrassen door de verhalen in woord en beeld en ontdek nog meer via de QR-codes. Ze brengen extra beeld- en videomateriaal tot leven en laten je luisteren naar de sportieve commentaar van niemand minder dan Michel Wuyts.

Gedeelde passie
Aan deze tentoonstelling werkten verschillende Leuvense wielerliefhebbers mee. Ze hielpen bij het onderzoek, schreven mee aan de teksten en selecteerden samen het (beeld)materiaal. Een van deze mensen is Nan van Zutphen. Op www.erfgoedcelleuven.be lees je zijn verhaal. Andere Leuvenaars deelden dia’s, foto’s of tijdschriften. Coureurs van vroeger en nu, wielerclubs en liefhebbers vertelden (hun) verhalen. Ook partners als KOERS. Museum van de Wielersport, Sportimonium en Stadsarchief Leuven leverden een inhoudelijke bijdrage en zorgden voor mooie beelden.

Op de expo kan je ook een unieke affichereeks bewonderen waarop negen Leuvense wielerfanaten poseren met hun persoonlijk wielererfgoed: een object dat hun koersverhaal vertelt en hen zeer nauw aan het hart ligt. Van Hugo Dehaes met zijn overwinningsschaal, wielermotard Jos Dewit met zijn motohelm tot Marie-Jo Van Dyck met het portret van vader Ward Van Dijck (zie beeldenreeks hieronder). De affiches worden ook verspreid in de stad. Kortom, deze expo is het resultaat van heel veel samenwerking en gedeelde passie.

Levende geschiedenis
Allez, Allez! Koers in Leuven beperkt zich tot het profwielrennen. Uiteraard is het verhaal van wielrennen in Leuven veel ruimer en groeit het ook steeds verder. Daarom is deze expo niet het eindpunt. Wie zelf nog verhalen, foto’s of ander wielererfgoed bezit, mag contact opnemen met de Erfgoedcel via [email protected]. Zo schrijven we verder geschiedenis en kijken we al uit naar 200 jaar wielrennen in Leuven.

Ook het nieuwe Salsa!-cahier 'Leuven en koers: fietsen door anderhalve eeuw wielergeschiedenis' staat helemaal in het teken van de Leuvense wielergeschiedenis. Het zal vanaf eind augustus te koop zijn in Stadsarchief Leuven. 

Praktische info
Allez, Allez! Koers in Leuven loopt van 12 juli tot en met 31 december 2021
op Velodroom, Brusselsestraat, Leuven
openluchtexpo, 7/7, gratis toegang
NL en ENG

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant