Nieuws

LOKAAL: Leuven – Nog één maand tot het WK wielrennen

Team Vooruit

Tuesday 24

August 2021 15:00

Over exact een maand strandt het internationale wielerpeloton in Leuven voor de wegritten van de 2021 UCI Road World Championships. In de aanloop naar het WK staan er nog heel wat leuke WK-gerelateerde activiteiten op de agenda.

Stad Leuven werkte, in samenwerking met verschillende partners, een mooi voortraject uit dat de Leuvenaars moet klaarstomen voor het WK wielrennen. Het programma is heel divers, van doe-activiteiten tot expo’s en culturele voorstellingen.

Aftellen naar het WK
“De interactieve aftelklok staat nog tot 30 augustus op de Grote Markt. daarna verhuist ze naar de Velodroom in de Brusselsesraat. Maar geen nood, ze blijft correct aftellen tot de start van het WK wielrennen en de twee fietsen die haar van energie voorzien, verhuizen gewoon mee”, vertelt schepen van sport Johan Geleyns. “Iedereen kan overdag op de fietsen kruipen om een sprintje te trekken of op een iets rustiger tempo een tiental minuten energie bij elkaar te fietsen. En aan de Velodroom krijgt de klok begin september gezelschap van het Health Innovation Living Lab (HILL) van UCLL. In dit lab voor gezondheid en fitheid doen studenten en lector-onderzoekers van UCLL enkele lichaamsmetingen met sensoren bij bereidwillige bezoekers. Wie de tests ondergaat, krijgt nadien een verslag van de resultaten mee naar huis en tips voor een (nog) gezondere levensstijl.”

De Velodroom blijft een absolute hotspot in aanloop naar het WK. Jong en oud kan er zich op uitleven met de fiets en tot eind 2021 vind je er ook nog de gratis openluchtexpo Allez, Allez! Koers in Leuven. Je maakt er kennis met het rijke Leuvense wielerverleden aan de hand van meer dan 50 wielerverhalen van Leuvense coureurs, koersen en clubs uit de voorbije 140 jaar.

100e verjaardag van het WK
“Wie wil, kan zich van 9 september tot en met 9 oktober in het Cera-gebouw in de Boekhandelstraat onderdompelen in de WK geschiedenis op de foto-expo 100 jaar UCI Road World Championships”, zegt schepen Geleyns. “En ook in de Bib Leuven Tweebronnen kan je naar twee wielerexpo’s", vult schepen van cultuur Denise Vandevoort aan. "In de expo Gangmaaksters, verhalen van vrouwen en wielrennen doorloop je in verschillende etappes de geschiedenis van het vrouwenwielrennen. De expo Ride a Bike! Reclaim the city laat je dan weer ontdekken hoe de fiets de stad kan heroveren dankzij inspirerende fietsinfrastructuur. Daarbovenop geeft Bieke Purnelle er in het Auditorium op 18 september een lezing over hoe de fiets de vrouwenemancipatie een duwtje in de rug gegeven heeft.”

WK-Familiedag
“Op zondag 19 september, is iedereen welkom op de WK-Familiedag. Daarmee kaapt het WK een beetje de jaarlijkse autoloze zondag en zet hem volledig in het teken van het WK en de fiets”, verduidelijkt schepen Geleyns. “Op verschillende plekken in het stadscentrum kan je meedoen met tal van activiteiten. Neem deel aan het BK wheelie of een leuke knutselworkshop voor kinderen, fiets je eigen schilderij, geniet van straattheater en muzikanten op de fiets, neem een kijkje op de tweedehandsfietsmarkt, fiets langs wielergedichten…  En je kan natuurlijk ook fietsen op stukjes van het officiële WK-parcours.”

Verken het parcours
Die stukjes parcours zijn een voorsmaakje, want enkele dagen later kunnen sportieve fietsers ook het volledige Leuvense WK-parcours en de Flandrienlus afleggen tijdens de Flanders 2021 Ride Leuven. Deelnemers kunnen kiezen uit een korte rit van 60 km of een lange rit van 100 km. Minder getrainde fietsers kunnen iedere zondag tot het WK het WK-parcours verkennen tijdens een gegidste fietstocht van Cities By Bike. Op die tocht maak je onderweg kennis met de bekendste Leuvense wielerhelden, je krijgt leuke wieleranekdotes te horen en ontdekt mooie plekken in de stad.

Geen zin om buiten of door het huidige Leuven te fietsen? Dan is er ook nog deze unieke kans. Ondek het oude Leuven en haal herinneringen op in de Leuvense buurtcentra via Memoride. Je fietst op hometrainers door je oude buurt die je op een scherm te zien krijgt. Zo waan je je even in de stad van toen.

Fietsplezier aan de toog
Cultuurliefhebbers met een hart voor koers kunnen dan weer terecht in de 30CC/Schouwburg voor twee unieke voorstellingen. “Woensdag 15 september kruipt wielercommentator Michel Wuyts het podium op met Dag & Nacht Koers!, een voorstelling voor grote en kleine wielerfreaks, en voor wie van intense verhalen en warme liedjes houdt”, aldus schepen Denise Vandevoort. “Vrijdag 17 en zaterdag 18 september brengen kopmannen Lennert Maes en Andries Boone samen met heel wat ploeggenoten een avondvullend muziekprogramma om de heldendaden der wielrennerij te bezingen, genaamd Iet Me Wiel. Tussendoor blikt gastheer Jan Hautekiet samen met sportjournalist Carl Berteele en een echte flandrien vooruit op het WK.”

Museum M blikt niet vooruit op het WK, maar wel op de toekomst van het wielrennen. Van 23 tot 26 september geeft de Innovation Hub je een inkijk in hoe het wielrennen in de toekomst beleefd zal worden, welke technologische innovaties, producten en gadgets in de fietsindustrie eraan komen.

Congressen en gala
Tot slot vinden er ook drie congressen plaats in de stad.

  • Op 22 en 23 september kan iedereen met interesse in triatlon- en fietsprestaties nieuwe kennis opdoen tijdens de reizende wielerconferentie Science & Cycling.
  • Op donderdag 23 september is er het UCI-congres waar onder andere gestemd zal worden over de invulling van het UCI Management Committee. Vijf continentale federaties hebben daarvoor elf leden voorgedragen.
  • Van 24 tot 26 september organiseren KU Leuven en pro@heart consortium in samenwerking met het Medisch Comité van Belgian Cycling het pro@heart symposium. Drie dagen lang komen gerenommeerde sprekers van over de hele wereld samen om kennis te delen over hoe atleten beter beschermd kunnen worden door onze kennis van de fysiologie te verbeteren. 
  • En op zaterdag 25 september, de vooravond van de wedstrijd van de mannen, is er een feestelijk gala in Leuven waarop alle ex-wereldkampioenen uitgenodigd werden, om samen de 100e verjaardag van de UCI Road World Championships te vieren.  

Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant