Nieuws

LOKAAL: Leuven – Nieuwe vertel- en speelplek in Leuven

Team Vooruit

Tuesday 28

September 2021 11:30

Vanaf woensdag 29 september starten Huis van het Kind Leuven en de Bib Leuven met een maandelijks inspirerend (voor)lees- en speelmoment voor baby’s, peuters, jonge kleuters en hun ouders in de Bib Leuven Tweebronnen

Als Boekstart-gemeente zet de stad Leuven sinds 2018 volop in op warme voorleesmomenten. Wanneer baby’s een half jaar oud zijn, krijgen ze een gratis, kwalitatief boekenpakket in één van de vijf consultatiebureaus van Kind en Gezin. Als peuters 15 maanden oud zijn, krijgen ze een bon om een boekenpakket af te halen in de Bib Leuven. Daarnaast worden er doorheen het jaar in en buiten de Bib heel wat activiteiten en voorstellingen rond lezen en voorlezen georganiseerd. Het hoogtepunt is de jaarlijkse Boekstart-dag in mei. Met het nieuwe maandelijkse vertel- en speelplekmoment groeit dat lijstje verder aan.

Quality time voor het hele gezin
“We willen alle kinderen vroeg in contact brengen met boeken, maar ook fijne voorleesmomenten vanaf jonge leeftijd stimuleren. Omdat samen in boekjes kijken goed is voor levenslange herinneringen aan warme momenten en geborgenheid. De kinderlijke fantasie wordt geactiveerd door verhalen en tegelijkertijd beleven de kinderen heerlijke momenten met mama of papa. Wie herinnert zich niet die fijne voorleesmomenten net voor bedtijd?”, vraagt Bieke Verlinden, schepen van sociale zaken en voorzitter van het Leuvense Huis van het Kind.

“Elke laatste woensdagvoormiddag van de maand zet de Bib Tweebronnen van 9.30 uur tot 11.30 uur haar deuren open voor de allerjongste lezertjes en ravotters. De Bib wordt dan omgetoverd tot een prikkelende speelplek vol boekjes en verhalen. Onze alfapret-voorleesvrijwilligers lezen die dan voor. Spanning en plezier verzekerd, want onze vrijwilligers zijn opgeleid om het tempo en de aanpak aan te passen aan het jonge publiek. De kinderen krijgen bovendien de kans om te spelen en te b(r)abbelen met nieuwe speelkameraadjes, terwijl ouders elkaar kunnen ontmoeten, of zelf kunnen voorlezen uit hun favoriete kinderboek. Ouders kunnen er ook iets drinken en er is plaats om de baby te verluieren en te voeden”, licht schepen Denise Vandevoort toe.

Vertel-speelplekken in Leuven
De nieuwe vertel-speelplek in de Bib Leuven Tweebronnen brengt het totaal aantal speelplekken in Leuven op vijf. Elk van de speelplekken heeft zijn eigen sfeer en aanbod, een warm onthaal, een grote ruimte met speelgoed en een leuke zithoek voor de ouders. Deze ontmoetingsruimtes worden veelvuldig bezocht door jonge gezinnen uit de buurt.  Meer info: www.huisvanhetkindleuven.be/speelplekken.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant