Nieuws

LOKAAL: Leuven – Meer dan 85% van volwassen Leuvenaars volledig gevaccineerd

Team Vooruit

Sunday 15

August 2021 12:50

Ook zeer hoge vaccinatiegraad bij jongeren

De vaccinatiecampagne in Leuven loopt als een trein en bereikte een nieuwe mijlpaal: meer dan 85 procent van de volwassen Leuvenaars is volledig gevaccineerd en beschermd tegen ziekte. Ook bij de minderjarige Leuvenaars is de vaccinatiebereidheid hoog. Bij de 12- tot 17-jarigen kreeg 75 procent minstens één prik. Zij krijgen de komende weken hun tweede prik. “Dat zijn uitstekende cijfers, en de komende dagen en weken zal het percentage volledig gevaccineerde inwoners blijven toenemen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

Na zes maanden vaccineren kan Leuven uitstekende vaccinatiecijfers voorleggen. Van de volwassen Leuvenaars is meer dan 85 procent volledig gevaccineerd, 90 procent kreeg minstens één prik. Tel je ook de 12 tot 17 jarigen er bij, dan kreeg al 87 procent minstens één prik. Kinderen onder de 12 mogen geen vaccin krijgen. Met die cijfers zit Leuven aan de kop van het peloton van de centrumsteden. “Dat danken we aan de grote vaccinatiebereidheid onder de Leuvenaars. Daar ben ik heel fier op, want dankzij de hoge vaccinatiegraad beschermen we onszelf en vooral: elkaar”, aldus burgemeester Ridouani.

In de sfeervol ingerichte Brabanthal verloopt de vaccinatie bijzonder vlot en comfortabel, dankzij de  onafgelaten inzet van honderden vrijwilligers en de intense samenwerking met Eerstelijnszone Leuven en andere partners. “Daarnaast zetten we sterk in op duidelijke communicatie, onder meer via ons telefonisch informatiecentrum dat Leuvenaars met alle vragen rond vaccinatie en corona verder helpt. We hebben ook gericht doelgroepen aangesproken via verschillende kanalen en partners, zoals bijvoorbeeld de jongeren, om hen aan te moedigen zich te laten vaccineren”, zegt burgemeester Ridouani. “Die inspanningen werpen duidelijk hun vruchten af.”

Ook hoge vaccinatiegraad bij tieners en jongeren
In juli kregen de 12- tot 17-jarigen een uitnodiging in de bus om een afspraak te maken. En dat deden ze massaal. Ondertussen heeft al 75% van die leeftijdsgroep een eerste prik gehad. En de afspraken blijven vlot binnenlopen, nu kampen en buitenlandse vakanties voorbij zijn. De komende weken volgen ook al heel wat tweede prikken voor deze leeftijdscategorie. “We proberen voor de start van het schooljaar zo veel mogelijk tieners te vaccineren, zodat ze beschermd terug naar school kunnen”, zegt burgemeester Ridouani.

“Zo streven we samen naar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad binnen alle leeftijdscategorieën. Door elkaar te beschermen, geven we het virus steeds minder kans om onze manier van samenleven te beheersen en kunnen we stilaan weer genieten van het normale leven”, aldus burgemeester Ridouani.

Vaccinaties op verplaatsing
Sinds de start van de vaccinatiecampagne wordt ook op verplaatsing gevaccineerd. “Momenteel zijn we ook volop bezig met de mobiele vaccinatie van de 12- tot 15-jarigen in de Leuvense collectiviteiten. Daarnaast komen er af en toe nog vragen binnen van huisartsen over thuisvaccinaties. Aan deze vragen geven we zo snel als mogelijk gevolg door ervoor te zorgen dat de vaccins op korte termijn kunnen opgehaald en toegediend worden”, zegt Ine Timmermans namens Eerstelijnszone Leuven.

Besmettingen in dalende lijn
Het aantal besmettingen zit al een tijd in dalende lijn. Leuven zit bij de steden met de laagste besmettingscijfers. “Ook dat is goed nieuws en hangt natuurlijk samen met de uitstekende vaccinatiegraad”, zegt burgemeester Ridouani. “We blijven onze preventieve en voorzichtige aanpak verderzetten, net zoals we het voorbije jaar deden.”

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant