Nieuws

LOKAAL: Leuven – Meer dan 700 vrijwilligers zorgen voor vlotte vaccinatie in de Brabanthal

Team Vooruit

Friday 23

July 2021 13:15

Al 100.000 prikken gezet

Al vijf maanden is de Brabanthal het epicentrum van de vaccinatiecampagne. Ondertussen zijn er 100.000 prikken gezet. Daarmee is 90% van de volwassen Leuvenaars minstens deels gevaccineerd. “Dat zou onmogelijk geweest zijn zonder de onafgelaten inzet van meer dan 700 mensen die zich al meer dan 16.000 uur hebben ingezet om de vaccinatie van hun stadsgenoten vlekkeloos te laten verlopen. Zij bewijzen nog maar eens dat Leuven een ontzettend warme en solidaire stad is”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

De eerste prik in de Leuvense vaccinatiecampagne werd op 19 februari 2021 gezet. Vijf maanden en 80 prikdagen later, staat de teller op 100.000 prikken. Sinds de start van de campagne kon Leuven rekenen op honderden vrijwilligers, stadsmedewerkers, medische medewerkers, de eerstelijnszone Leuven… “Heel wat mensen dienden zich spontaan aan, en blijven ook vijf maanden later graag aan de slag in het vaccinatiecentrum”, zegt Ridouani. “Het is dankzij hen dat alles vlot en aangenaam verloopt. En dat vinden de Leuvenaars ook, bewijzen de vele complimenten die we mogen ontvangen. We kunnen de vrijwilligers en medewerkers niet genoeg bedanken voor hun bijdrage.”

Per vaccinatieshift van vier uur zijn er zo’n 88 mensen aan de slag in de Brabanthal. Van verpleegkundigen en artsen die de vaccins zetten, verpleegkundigen, apothekers en laboranten die de spuitjes klaarmaken en artsen die toezicht houden, tot onthaalmedewerkers, helpdeskmedewerkers en parkeerwachters. Alle vrijwilligers samen namen al meer dan 4.000 shifts voor hun rekening, goed voor meer dan 16.000 uur aan vrijwilligerswerk.

De jongste vrijwilliger is net 18 jaar geworden, de oudste is 78. Er zijn ook gezinnen en koppels die samen komen helpen. Zo is er een 19-jarige vrijwilliger aan de slag als logistiek ondersteuner van het vaccinatieteam, terwijl zijn moeder als verpleegkundige vaccins zet en zijn vader als apotheker de vaccins bereidt. Een twintigtal studenten hebben zich afgelopen maanden aangemeld als vrijwilliger. Deze zomer springen ook studenten verpleegkunde van UCLL bij als logistiek ondersteuner van het vaccinatieteam. Via Refu Interim, een organisatie dat vrijwilligerswerk zoekt voor anderstalige nieuwkomers, zijn er een tiental Leuvense nieuwkomers die zich inzetten in de Brabanthal.

“Zelfs in de vakantieperiode en ondanks de hoge werkdruk in de zorgsector kunnen wij blijven rekenen op de flexibele, enthousiaste en gedreven inzet van onze artsen, verpleegkundigen, apothekers en laboranten in het medisch team”, zegt Hendrikje Huysmans van Eerstelijnszone Leuven, die verantwoordelijk is voor het medisch personeel in de Brabanthal.

Laat je vaccineren
Alle Leuvenaars vanaf 12 jaar zijn ondertussen uitgenodigd voor vaccinatie. Is je uitnodiging nog niet toegekomen en wil je snel een afspraak? Dan kan je bellen naar het informatiecentrum op 0800/16 9 16. Je kan ook je bestaande afspraak vervroegen, zolang je geen eerste prik hebt gehad.

Leuvense 18-plussers die nog niet gevaccineerd zijn en graag Johnson & Johnson of Moderna willen, kunnen daarvoor een afspraak maken via 0800 16 9 16.  Er zijn elke weekdag vaccinatiemomenten met Johnson & Johnson. Ook voor Moderna zijn nog vrije momenten.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant