Nieuws

LOKAAL: Leuven maakt zich klaar voor sfeervol EK Voetbal

Team Vooruit

Monday 31

May 2021 12:31

Het Europees Kampioenschap Voetbal – met de Rode Duivels als topfavoriet - nadert met rasse schreden. Naar goede Leuvense gewoonte maken de stad en de horeca zich op om er een gezellige voetbalfeest van te maken. “We kijken allemaal uit naar het EK, dat na een jaar uitstel toch kan doorgaan”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Het zal anders zijn dan we gewoon zijn, maar daarom niet minder sfeervol.”

 

Grote voetbaltoernooien lokken gewoonlijk duizenden mensen naar de Oude Markt. Door de coronacrisis en de maatregelen zal het er dit jaar iets anders aan toe gaan. “Zoals bij elk toernooi hebben we samen met de horeca en de politie goede afspraken gemaakt, zodat iedereen veilig kan genieten van de wedstrijden”, zegt Ridouani.

Net zoals andere jaren zullen de cafés op de Oude Markt geen groot scherm zetten, maar met tv-schermen op de terrassen. Die schermen zullen zo gericht staan dat omstaanders niet op het middenplein blijven staan, om te grote drukte te vermijden. Bezoekers mogen – zoals de coronaregels verplichten – met maximaal vier personen aan een tafel zitten. De bediening gebeurt aan tafel, en buitentogen zijn niet toegelaten. In sommige cafés kan je vooraf reserveren, maar dat is niet verplicht. Hou er wel rekening mee dat de Oude Markt kan afgesloten worden zodra alle plaatsen bezet zijn, net zoals nu reeds gebeurt bij grote drukte. Op tijd naar de Oude Markt afzakken is dus de boodschap.

"Eigenlijk komt het erop neer dat we op de Oude Markt het EK2021 kunnen volgen op dezelfde manier als tijdens de vorige edities”, zegt Erik De Rop, voorzitter van Oude Markt vzw. “Het enige verschil is dat de coronamaatregelen voor horeca toegepast zullen worden zoals die door de overheid  opgelegd zijn. Dus enkel zittend met vier personen per tafel, een veilige afstand bewaren en mondmasker op als je de tafel verlaat. Maar dat mag dan wel een mondmasker in onze driekleur zijn. En het voetbalfeest zal dus in alle cafés van d’aa met veilig maar nog altijd met veel plezier en frisse Stella's gevolgd kunnen worden."

Ook op andere locaties in de stad zal het EK uitgezonden worden, met dezelfde afspraken als andere jaren, aangevuld met de coronaregels. Zo is er een meldingsplicht voor horecazaken die tv-schermen plaatsen. Grote schermen op pleinen in de stad zijn in principe toegelaten op de Oude Markt en het Ladeuzeplein, maar omwille van corona en in samenspraak met de horeca zal er deze editie geen groot scherm geplaatst worden. Op publieke plaatsen die niet tot het openbaar domein behoren, kan er wel een groot scherm aangevraagd worden.  Zalen of locaties die binnen het EK willen uitzenden, moeten dat melden bij de politie.

Voor een aantal voorwaarden wachten de stad, horeca en politie nog het Overlegcomité op 4 juni af.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant