Nieuws

LOKAAL: Leuven herdenkt nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki

Team Vooruit

Friday 06

August 2021 10:00

Oproep tot kernwapenverbod

Op respectievelijk 6 en 9 augustus 1945 sloeg een atoombom in op Hiroshima en Nagasaki. Om deze verschrikkelijke gebeurtenissen te herdenken en uit solidariteit met de slachtoffers laat het Leuvens stadsbestuur de vlag van Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede) wapperen aan het stadskantoor van 6 tot 9 augustus. De stad roept bij deze gelegenheid ook opnieuw op tot een kernwapenverbod. De Leuvense Vredesbeweging vraagt aandacht voor het thema met onder meer een tentoonstelling en een audiowandeling.

Op 6 augustus 1945 om 8.15 uur plaatselijke tijd sloeg een atoombom in op Hiroshima. Drie dagen later om 11.02 uur werd ook Nagasaki het slachtoffer van een atoomaanval. “Door van 6 augustus om 8.15 uur tot 9 augustus om 11.02 uur de vlag van Mayors for Peace uit te hangen, toont Leuven zich solidair met de twee steden die ooit slachtoffer werden van kernwapens”, licht schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie toe.

De atoombommen legden beide Japanse steden in puin en maakten meer dan 210.000 slachtoffers. Zelfs nu, 76 jaar na de bombardementen, hebben veel hibakusha (overlevenden van de aanvallen) nog steeds last van de fysieke en emotionele nawerkingen van straling. De hibakusha blijven over de hele wereld de vurige wens verspreiden dat niemand nog ooit zou lijden zoals zij geleden hebben.

Mayors for Peace
In 1982 richtten de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki het internationale netwerk Mayors for Peace op tijdens een speciale bijeenkomst van de Verenigde Naties voor ontwapening. Onder het voorzitterschap van beide steden ijvert het netwerk voornamelijk voor nucleaire ontwapening. Vandaag telt het netwerk 8.037 leden in 165 landen. België telt 395 leden, waaronder Leuven.

Burgemeester Mohamed Ridouani: “Leuven is een voortrekker op vlak van verdraagzaamheid en verbondenheid, die boodschap onderlijnen we nog eens extra vandaag. Je veilig voelen is een basisvoorwaarde voor welbevinden. Helaas zijn er nog veel plaatsen waar mensen dagelijks te maken hebben met geweld en conflict. De vredesboodschap moet dus blijvend verspreid worden, ook al hebben wijzelf het hier best goed. Want elke mens heeft recht op een veilige, stabiele leefomgeving.”

Kernwapenverbod
“We benadrukken vandaag ook nog eens dat we als stad mee blijven ijveren voor nucleaire ontwapening en een duurzame wereldvrede”, aldus schepen Corneillie. Het Verbodsverdrag op Kernwapens dat op 22 januari van dit jaar in werking trad, is door België nog steeds niet ondertekend of geratificeerd. Het stadsbestuur ondertekende eerder al het ICAN Cities Appeal, een wereldwijde oproep van steden en gemeenten ter ondersteuning van het Verbodsverdrag, maar doet dat nu opnieuw. Zo blijft de stad Leuven er bij de federale regering op aandringen om werk te maken van de ondertekening van het Verbodsverdrag op Kernwapens. De stad vindt het belangrijk dat over de aanwezigheid van kernwapens in ons land een open en transparant debat gevoerd wordt.

Tentoonstelling en audiowandeling
“Ook de Leuvense Vredesbeweging herdenkt Hiroshima en Nagasaki, en stelde samen met Pax Christi Vlaanderen een vernieuwd en straf programma samen”, licht Corneillie toe. “De hele maand augustus kun je naar de tentoonstelling ‘No more hibakusha! Een toekomst zonder kernwapens’ in de Sint-Michielskerk met kunstwerken van Japanse kunstenaars en studenten. De kunstwerken gaan allemaal over een kernwapenvrije toekomst. Nog tot november kun je deelnemen aan de audiowandeling ‘Leuven, voordat de bom valt’. De wandeling leidt je naar plekken in Leuven met verhalen over nucleaire wapens verteld door bekende Leuvenaars. We hopen dat deze activiteiten heel wat Leuvenaars zullen doen stilstaan bij een kernwapenvrije toekomst.” Voor meer informatie over deze activiteiten verwijzen we graag naar www.vredeleuven.org.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant