Nieuws

LOKAAL: Leuven – Een prentenboek voor 231 Leuvense kinderen uit kwetsbare gezinnen

Team Vooruit

Wednesday 13

October 2021 16:50

Lezen en toegang tot boeken is voor veel kinderen nog steeds niet vanzelfsprekend. Daarom ging in april in Vlaanderen en Nederland de grote boekhandelsactie ‘Geef een prentenboek cadeau’ van start. Meer dan 1.000 boekhandels en hun filialen in Nederland en Vlaanderen boden een speciale editie het populaire kinderboek ‘Max en de Maximonsters’ aan voor 2,5 euro. Zo wilden de organisatoren het boek bereikbaar maken voor de kinderen die minder gemakkelijk in aanraking komen met boeken. De Leuvense boekhandel De Kleine Johannes ging voor het vijfde jaar op rij nog een stapje verder, met opnieuw een sterk resultaat: meer dan 230 kinderen krijgen een prentenboek cadeau dankzij een mooie samenwerking met de organisaties aangesloten bij Huis van het Kind Leuven.

Een inspirerend voorbeeld over de grenzen heen
Luc Vander Velpen, eigenaar van De Kleine Johannes, legt uit: “Ook aan een lagere prijs is het voor heel wat gezinnen niet vanzelfsprekend om onze boekhandel binnen te stappen. Daarom stelden we vanaf de eerste editie van deze actie voor dat iedereen die het boek voor zichzelf kocht in De Kleine Johannes, ook een exemplaar schonk aan een kind uit een kwetsbaar gezin. Ook dit keer deden we beroep op de expertise van onze buren van het Huis van het Kind Leuven. Zij duidden 12 partnerorganisaties aan die werken met kinderen uit kwetsbare gezinnen in Leuven. Door die samenwerking werd de actie ondanks de coronaperikelen weer een gigantisch succes en kunnen meer dan 230 exemplaren worden verdeeld via de volgende sociale organisaties: gezinswerking Wijland (de RuimteVaart), gezins- en kinderwerking Fabota (Buurtwerk ’t Lampeke), Wigwam (gezinswerking en kinderopvang), Koala (gezinswerking Casablanca en gezinswerking Sint-maartensdal), kinderwerkingen Kettekeet, Ketteland, Kettel-Lo en Kettebende (stad Leuven), Home Start Domo vzw (gezinswerking aan huis), gezinswerking Unelma en project schoolondersteuner Sancta Maria.”

29 oudere kinderen kregen ook een exemplaar van de jeugdklassieker “Brief aan de Koning” van Tonke Dragt toe. Dat brengt het totaal van de schenkactie op 260 boeken. Het is hartverwarmend elk jaar opnieuw vast te stellen hoe enthousiast onze klanten dit project steunen. Meer dan de helft van wie een boek kocht voor zichzelf, schonk ook minstens één exemplaar aan een kwetsbaar kind.

Voor Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, is de hartverwarmende boekenactie een mooi voorbeeld van hoe ook commerciële organisaties in Leuven een steentje kunnen bijdragen aan het creëren van gelijke kansen voor alle kinderen in onze stad: “Voorlezen en lezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, zeker voor kinderen die in armoede opgroeien. Het stimuleert je taalvaardigheid en geeft je nieuwe taal om jezelf uit te drukken, stimuleert je fantasie en helpt kinderen om empathie bouwen doordat ze zich inleven in allerlei personages. Samen in een boek kijken maakt ook de band tussen ouders en kinderen sterker en geeft kinderen meer zelfvertrouwen. Ik kan de succesvolle samenwerking met ons Leuvense Huis van het Kind dan ook alleen maar toejuichen”.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant