Nieuws

LOKAAL: Leuven – ‘Boost je veerkracht’ tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Team Vooruit

Friday 17

September 2021 14:10

Op 1 oktober start in Vlaanderen de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid die de aandacht richt op het belang van veerkracht. Leuven neemt voor de derde keer deel met een uitgebreid programma. Van 1 tot 10 oktober organiseert stad Leuven samen met heel wat Leuvense organisaties een gevarieerd aanbod van 49 activiteiten – overwegend gratis – in alle Leuvense buurten om de veerkracht van de Leuvenaars een boost te geven.

Ons dagelijks leven werd door het coronavirus abrupt op zijn kop gezet. Heel veel mensen werden geconfronteerd met gevoelens van stress, angst en onzekerheid. Onze mentale veerkracht werd zwaar op de proef gesteld. Hoe ga jij hiermee om? Hoe veer jij terug recht?

Eén van de belangrijkste hulpbronnen om je veerkracht te versterken is de steun van anderen.

Daarom staan dit jaar ontmoeting en verbinding centraal tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.

‘Boost je veerkracht’ in Leuven
Veerkracht heb je nodig om je goed in je vel te voelen, en om bij een tegenslag of dipje daar sterker uit te komen. Veerkracht kan je zelf trainen door te praten met anderen, voldoende te bewegen of nieuwe dingen uit te proberen.

Met de tiendaagse serveert de stad samen met heel wat Leuvense partners een grote portie veerkracht voor al haar inwoners. Op het menu staat een ruim aanbod aan beleven, bewegen, creëren, leren en ontmoeten in elke Leuvense buurt. Naast het versterken van de eigen veerkracht is er ook aandacht voor wat je kan doen voor anderen in je omgeving die het moeilijk hebben. Bovendien kunnen Leuvenaars op een fijne manier kennismaken met organisaties die zich inzetten voor ons mentaal welzijn.

“Mentaal welbevinden en een goede geestelijke gezondheid helpen je omgang te vinden met de moeilijkheden die je in je eigen omgeving ervaart, maar natuurlijk ook in de stad en de samenleving rondom je”, zegt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn. “Een stevige persoonlijke balans is de basis om moeilijke, verdrietige of stressvolle momenten tegemoet te kunnen gaan. Leuven is een aandachtige en veerkrachtige stad, waarin we aandacht hebben voor elkaar en waar iedereen mee kan, zich veilig en thuis kan voelen, ook in moeilijke tijden. Dit tiendaagse programma over geestelijke gezondheid draagt daar erg aan bij”, aldus schepen Verlinden.                                               

Met Samen Veerkrachtig komen alle organisaties in Groot-Leuven die werken rond geestelijke gezondheidszorg naar buiten met een fijne, laagdrempelige activiteit. Er is een ruim aanbod aan beweeg-, kijk-, leer-, beweeg-, ontmoet- en creëer activiteiten. Het hoofddoel is om ontmoeting te creëren tussen de Leuvenaar en organisaties en hun lokale aanbod.

Het volledige programma van de 10-daagse  van de Geestelijke Gezondheid kan je terugvinden op  www.leuven.be/samenveerkrachtig en op de informatiezuilen in de stad. Op deze zuilen vind je ook pakkende getuigenissen, conversatiestarters en inspirerende en motiverende quotes. Ze staan nog tot 11 oktober op volgende plaatsen :

  • Sint-Donatuspark Leuven;
  • plein bij Sint-Agathakerk in Wilsele;
  • Van Arenberghplein in Heverlee ;
  • plein bij Sint-Hadrianuskerk in Wijgmaal;
  • Park Belle-Vue Park in Kessel-Lo.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant