Nieuws

LOKAAL: Leuven – ANPR-vaststellingen overal in dalende lijn

Team Vooruit

Monday 27

September 2021 15:40

Een aangename en verkeersveilige stad is één van de topprioriteiten voor het Leuvense stadsbestuur. Om dat te realiseren, nam de stad een aantal verkeersmaatregelen om sluipverkeer te weren en om meer ruimte voor voetgangers en fietsers te creëren door middel van een autoluwe zone. Die verkeersregels worden gehandhaafd door ANPR-camera’s. “Het aantal overtredingen op locaties waar er met ANPR gehandhaafd wordt, zit overal in dalende lijn,”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Daar zijn we blij mee, want dat betekent dat de stad verkeersveiliger wordt omdat weggebruikers de verkeersregels beter respecteren.”

In Leuven staan in vier zones ANPR-camera’s om de toegangsregels te handhaven: Spaanse Kroon, Martelarenplein, het voetgangersgebied en de Burchtstraat. Bij de invoering van de ANPR-handhaving was er op elke locatie een piek aan vaststellingen. Ondertussen zit het aantal vaststellingen in alle zones in dalende lijn en is het overal met meer dan de helft gedaald. Het totale aantal vaststellingen van alle zones samen neemt wel toe, omdat er nieuwe locaties zijn bijgekomen.

“Een vergelijking van de jaarcijfers is onmogelijk, omdat het over verschillende periodes en bijkomende locaties gaat”, zegt burgemeester Ridouani. Zo zijn de ANPR-camera’s in de voetgangerszone in oktober 2020 in werking getreden, en in februari 2021 in de Burchtstraat. “We stellen vast dat het aantal vaststellingen in elke zone met meer dan de helft gedaald is sinds de inwerkingtreding. Dat betekent dat er minder overtredingen zijn, en de omgeving dus veiliger en aangenamer is om te wandelen, te fietsen, elkaar te ontmoeten.”

Ook de coronapandemie had een impact op de cijfers. Tijdens de lockdownperiodes was er een daling van het aantal vaststellingen, omdat er heel wat minder verkeer was. Ook de versoepelingen in juni 2021 zorgden voor een kleine stijging, die sindsdien weer afneemt.

Het gaat bovendien om vaststellingen, die niet altijd resulteren in een boete. Je kan altijd een verweer indienen. Soms is de nummerplaat fout gelezen, is iemand zijn toegangsvergunning vergeten te verlengen… Die correcties zitten nog niet in de recente cijfers.

Duidelijke signalisatie
Met duidelijke signalisatie wil de stad voorkomen dat automobilisten onbewust een overtreding begaan. “De ANPR-camera’s in de autovrije zone zijn bijvoorbeeld pas aangezet nadat we fors geïnvesteerd hebben in duidelijke signalisatietotems, die aangeven wanneer je een bepaalde straat in het voetgangersgebied wel of niet mag inrijden. De verkeerssituatie is daar bovendien ook niet gewijzigd sinds de invoering van het circulatieplan vier jaar geleden.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant