Nieuws

LOKAAL: Leuven - Achterkant columbarium op Stadsbegraafplaats beklad

Team Vooruit

Friday 01

October 2021 16:00

Op de Stadsbegraafplaats van Leuven heeft een onbekende een graffitischildering aangebracht op de achterkant van een columbarium. Stad Leuven gaat de schildering verwijderen en contacteert de nabestaanden. 

Het waren de medewerkers van de dienst begraafplaatsen van stad Leuven die de graffitischildering ontdekten, aangebracht op de achterzijde van een columbarium, waarin de urnen van dertig overledenen rusten. 

“We zijn erg geraakt en geschokt dat iemand dit zomaar doet op de laatste rustplaats van mensen”, zegt schepen van begraafplaatsen Bieke Verlinden. “Op deze manier, zonder toestemming, graffiti  aanbrengen op graven is grafschennis en dat kunnen we natuurlijk niet toestaan. We gaan dan ook aangifte doen bij de politie en de schildering zo snel mogelijk en op een respectvolle manier weer verwijderen. We gaan ook alle nabestaanden van de dertig personen die hier rusten contacteren om hen te informeren.”

“We vinden het jammer dat dit zo gelopen is. Verschillende kunstvormen kunnen verbindend werken op een begraafplaats, maar niet op deze opgedrongen manier, zonder dialoog met de nabestaanden. Dit getuigt van weinig respect en valt niet te tolereren. In plaats van verbindend werkt dit eerder polariserend, op een plek waar we nabestaanden net willen ondersteunen om in verbinding te blijven met de overledenen. Graffiti aanbrengen op een graf is een ernstig misdrijf, waar een geldboete en zelfs een gevangenisstraf aan kan vasthangen. Zo’n delict treft heel wat mensen, het kwetst de nabestaanden en beschadigt de herinnering aan de overledene.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant