Nieuws

LOKAAL: Leuven – Abdij van Park lanceert buitenrondleiding over haar duurzame herbestemming

Team Vooruit

Thursday 16

September 2021 11:00

Het domein Abdij van Park nabij Leuven beslaat vandaag 42 hectare landschap met diverse gerestaureerde bijgebouwen rondom het klooster. In een nieuwe buitenrondleiding komen bezoekers te weten hoe Abdij van Park naast een plek van spiritualiteit, ook dienst deed als een economisch én ecologisch centrum.

Vroeger en nu
“Met deze buitenrondleiding spreken we kleine groepen aan die geïnteresseerd zijn in het abdijleven buiten de kloostermuren,” zegt Denise Vandevoort, Leuvens schepen van cultuur, evenementen en toerisme. “De wandelroute met gids gaat doorheen het groene abdijdomein en langs de levendige vijvers. Onderweg wordt er stilgestaan bij de nieuwe duurzame herbestemming die onder meer de watermolen, de poorten, de abdijhoeve en de brouwerij vandaag hebben gekregen met de partners die er huizen en werken. Deze rondleiding verbindt op een unieke manier het abdijleven van vandaag met dat van vroeger.”

Verrassend kleurrijk
Wie toch graag een kijkje wil nemen binnen in de gerestaureerde ruimtes van het klooster, doet dat via een vernieuwde bezoekersroute. “Deze kreeg de naam ‘Het hart van de abdij’, licht Jan Mertens, bestuurder Erfgoedsite Abdij van Park toe. “Want ook na de succesvolle expo ‘Als de Bliksem’ in samenwerking met PARCUM willen we dat iedereen de fenomenale refter en imposante bibliotheek met de stuccoplafonds uit de 17e eeuw kan komen bewonderen.”

“Ook de gerestaureerde ontvangstsalons van de abt zijn heel bijzonder en een streling voor het oog. Het restauratieteam heeft schitterend werk geleverd,” voegt Dirk Vansina, schepen van restauraties, stad Leuven toe. “Tijdens de werken is er uitvoerig onderzoek naar de verschillende afwerkingslagen gebeurd. Hierdoor kwam door de geschilderde lambriseringen en wandbespanningen in de ontvangstsalons van de abt opnieuw een verrassend kleurrijk interieur uit de 18de eeuw naar boven. Absoluut de moeite.”

Praktisch

  • Bezoek Abdij van Park en PARCUM

Een toegangsticket voor het klooster is ook geldig voor een bezoek aan museum PARCUM. PARCUM huist in het klooster van Abdij van Park en brengt een vaste collectie en tijdelijke thematentoonstellingen op het kruispunt van religie, kunst en cultuur.

  • Vanaf 15 oktober: expo 'Blik op oneindig'

Van 15 oktober 2021 tot 16 januari 2022 bezoek je bij PARCUM de thema-expo 'Blik op oneindig'. Deze kadert binnen het KNAL! Stadsfestival van de Big Bang.

  • Rondleidingen

Rondleidingen starten voor gezelschappen vanaf 10 personen met een maximum tot 25 personen voor buiten. Binnen kan het tot 15 personen. Duurtijd: 1.5 uur. Prijs: 14 euro per persoon (incl. gids en toegang).

Meer info:  www.abdijvanpark.be

 

Grootschalige restauratiecampagne
In 2011 begon stad Leuven met een gefaseerde restauratiecampagne van alle gebouwen en landschappen. Sindsdien zijn onder meer de watermolen, het wagenhuis, het spreekhuis, de westvleugel en de Mariapoort en enkele historische ruimtes binnen het klooster aangepakt. 

Onlangs werd de laatste fase ingezet met de werken aan de oost- en noordvleugel en infirmerie die tot 2025 zullen duren.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant