Nieuws

LOKAAL: Langste Toog en Stubru presentator bestrijden eenzaamheid bij Hasseltse jongeren

Vooruit Hasselt

Monday 18

July 2022 14:27

Eind 2020 organiseerde de stad Hasselt een bevraging bij jongeren over hun mentaal welbevinden. “De resultaten van de bevraging waren ontnuchterend: Hasseltse jongeren gaven aan vermoeid en gedemotiveerd te zijn en moeite te hebben met stress (49%)”, stelt Schepen van jeugd Habib El Ouakili. “Dit was natuurlijk in volle corona tijd, maar toch gaven jongeren aan zich vaker verdrietig (52%) en eenzaam te voelen (42%) en zelfs negatief naar de toekomst te kijken (46%).” Naar aanleiding van deze opvallende resultaten ondernam de stad Hasselt acties. “Onze jongeren zijn de toekomst en we willen natuurlijk al het mogelijke doen om hun welbevinden op te krikken”, klink het bij El Ouakili. ”Er is natuurlijk al een uitgebreid aanbod in Hasselt waar jongeren terecht kunnen. Denk aan instanties als het TEJO, CAW Hasselt, het Overkop-huis, De Serre,.. . Vanuit de stad willen we vooral versterkend werken.”

 

In eerste instantie werd er daarom een website gelanceerd waarin alle informatie over die beschikbare hulpverlening terug te vinden is. “We wilden daarnaast ook de stap naar de hulpverlener verkleinen door in onze vele blokbars psychologische hulp ter beschikking te stellen.” Dit bleek echter een al stapje te ver voor de jongeren. “We merkten dat de drempel om effectief hulp te zoeken nog heel groot is. Daarom is het belangrijk dat we naast het bekendmaken van de verschillende instanties nu ook de problematieken waar jongeren vandaag mee worstelen meer bespreekbaar maken. We willen jongeren laten zien dat ze heus niet alleen zijn.”

 

Podcasts

Om enkele belangrijke thema’s uit de taboesfeer te halen, komt de stad Hasselt met 5 podcasts en hieraan gekoppelde events. “In samenspraak met de mensen in het veld werden 5 belangrijke thema’s geselecteerd. Het zijn dus thema’s waar jongeren vandaag echt mee geconfronteerd worden.” Rode draad is ‘mentaal welzijn’, maar er wordt dieper ingegaan op het ontbreken aan zelfvertrouwen, het ervaren van eenzaamheid, het hebben van angststoornissen, alcohol en druggebruik en natuurlijk de drempels naar hulpverlening.

“Via onze podcasts willen jongeren bereiken in hun eigen leefwereld. Het is bovendien een dankbaar medium om een groot publiek te bereiken, dat in alle anonimiteit de podcast kan beluisteren.” De Podcasts zullen geleid worden door Stubru presentator Thomas Michiels, steeds vergezeld door een die ervaringsdeskundige in het thema (denk aan Jaël Ost, RomyCurvy, Xavier Taveirne en Francisco Schuster), een hulpverlener en Hasseltse jongeren. Bij elke podcastaflevering hoort steeds een evenement. “Zo brengen we het thema niet enkel onder de aandacht, maar willen we lotgenoten samenbrengen”, besluit de schepen.

Meer informatie over de campagne en inschrijvingen voor evenementen op www.hasselt.be/cavacava

 

  • Praktische informatie podcasts en evenementen

 

  • Podcast zijn vanaf volgende week te beluisteren op de gebruikelijke podcastkanalen (Spotify, Apple podcasts,..)

 

Enkele interessante quotes van de eerste podcast over zelfvertrouwen met onder meer plus size Romy Curvy

  • “Ik probeer bij bv. daten het te vergelijken alsof je bij de ‘cremerie’ staat en je hebt je favoriete ijsje, je kan niet alle smaken lekker vinden. Dat is hetzelfde met daten of met relaties. Je kan niet iedereen pleasen.”
  • “Ik zag vroeger nooit een beeld dat leek op mezelf in de boekjes omdat ik een dik meisje was. Als je jezelf nu op sociale media niet kan herkennen in het lichaamsbeeld word je onzeker.”
  • “Om me beter te doen voelen, durf ik soms wel eens in de spiegel te kijken, en dan écht te kijken naar mezelf. En dan denk ik: damn, daar staat eigenlijk best wel een vamp.”
  • “Het moet niks problematisch zijn waarvoor je hulp zoekt. Het mag een klein ‘kutmomentje’ zijn waarover je gaat babbelen. Veel mensen vinden het een grote stap voor een klein probleem maar je mag kleine problemen ook als groot beschouwen

 

  • Evenementen:

 

1.Zelfvertrouwen – “Zijt ma zeker!”

“Een thema van alle tijden en van alle leeftijden. Kinderen en jongeren in het bijzonder hebben mede door de invloed van sociale media veel last van een negatief zelfbeeld”, stelt de schepen. Naast een podcast zal er op woensdag 29 juni (14u-18) een hele themanamiddag georganiseerd worden in De Serre. “Doel is om onze jongeren via verschillende workshops en TED-talks laten werken aan hun zelfbeeld. Denk aan yoga of paaldansen maar ook andere activiteiten om je zelfvertrouwen te boosten komen aan bod.” Op het Molenpoortplein komt een bed te staan waarop mensen aan ‘pillow talk’ kunnen doen en worden zo extra toe geleid naar De Serre.

2.Eenzaamheid – “De Langste Toog”

Uit de enquête bleek dat jongeren zich eenzaam voelden. “Om dit te counteren, organiseren we op donderdagavond 25 augustus (18u30-22u30) ‘De Langste Toog’. De naam zegt het zelf, een lange toog in de Dokter Willestraat waaraan we een soort vriendschappen -speeddating koppelen.” Hapjes en drankjes worden verzorgd door de lokale horeca.

3.De Drempels naar hulpverlening.

“Veel kinderen en jongeren kennen hun weg nog niet in het hulpverleningslandschap, of ervaren hier te veel drempels om de stap te nemen.” Via een educatief spel wil de Stad Hasselt daarom jongeren in school op een speelse manier laten kennis maken met de verschillende organisaties in Hasselt. Deze actie staat gepland voor september

4.Angst – “Je bent meer dan je angsten”

Een problematiek die de laatste jaren meer en meer naar voren komt is angststoornis. “Zo’n stoornis uit zich op verschillende manieren en bestaat dus in verschillende vormen. Hierdoor zijn er vele jongeren die met deze problematiek kampen.” De hele maand oktober in daarom teken staan van angst. “Omdat het zo’n complex thema is, houden we het niet bij een activiteit. De hele maand oktober geven we tips en tricks via een sociale media challenge.” Eén van de gebruikte methodieken is namelijk om stap voor stap jezelf te confronteren met je angst om ze zo minder groot te maken. We willen jongeren dan ook via onze kanalen stimuleren om hiermee aan de slag te gaan. Hiervoor vragen we hulp aan het Angstcentrum van Lanaken.

5.Alcohol en drugs – “high on life”

Net zoals het thema zelfvertrouwen, is ook dit een problematiek die bij elke generatie terug komt: hoe ga je om met experimenteergedrag en hoe ver kan je hierin gaan? “Om dit thema bespreekbaar te maken, willen we in de maand november ex-gebruikers laten getuigen over hun ervaringen en de impact van hun verslaving op hun leven.” In combinatie met een muziekaanbod, wil de stad het thema minder beladen maken.

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant