Nieuws

LOKAAL: Kurt Soenens pleit voor duidelijker fietsstraten

Team Vooruit

Wednesday 21

April 2021 11:49

Al sinds 2012 is Vooruit (toen nog sp.a) vragende partij voor fietsstraten. “Als we echt meer mensen op de fiets willen krijgen, dan moeten we hen ook de ruimte geven in het verkeer,” klonk het bij de socialisten. In september 2019 was het dan eindelijk zover: de Schoolstraat, Guido Gezellestraat, Brigandsstraat en Hendrik Consciencestraat werden fietsstraat. In een fietsstraat mogen fietsers gebruik maken van de volledige rijstrook. Auto’s mogen er nog rijden, maar zijn er ‘te gast’ tussen de fietsers. De snelheid is beperkt tot 30 km per uur en auto’s mogen fietsers niet inhalen. 

Tot zover de theorie. Of de fietsstraat goed werkt, hangt natuurlijk af van het gedrag van de weggebruikers én de duidelijkheid van de fietsstraat. Volgens Kurt Soenens (Vooruit) kan dat laatste nog beter. “De fietsstraten aan beide schoolomgevingen zijn een zeer goed initiatief, maar toch merken we nog vaak dat de regels niet goed gevolgd worden. Autobestuurders zijn zich er vaak niet van bewust dat ze geen fietsers mogen inhalen, en fietsers voelen zich niet zeker genoeg om hun plaats op de rijbaan op te eisen. Een betere aanduiding van de fietsstraten kan volgens ons voor meer duidelijkheid zorgen. Vandaag is enkel het begin en einde van de fietsstraat gemarkeerd met een stukje rood wegdek, een verkeersbord en een afdruk van het verkeersbord op de weg. Op die plaatsen is het klaar en duidelijk: je rijdt een fietsstraat binnen of buiten. Maar eens je op de fietsstraat bent, merk je geen verschil meer met een gewone straat. Daarom pleiten we voor een wegmarkering over de volledige fietsstraat. Dat hoeft niet per sé een volledig rood wegdek te zijn. Met herhaalde afbeeldingen van een fiets met aanduiding van de rijrichting en een rode lijn die de rijrichtingen splitst valt het onmiddellijk op dat hier andere regels gelden.” 

Op de gemeenteraad van 20 april vroeg Kurt Soenens aan het schepencollege om werk te maken van een betere aanduiding van de fietsstraten. De schepen van mobiliteit beloofde om dit mee te nemen bij de opmaak van het mobiliteitsplan.

Huidige situatie Schoolstraat

Voorstel Vooruit 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant