Nieuws

LOKAAL: Kunstwerk 'Looking Inside Future'" onthuld op Sint-Jansplein

Helmut Jaspers

Bediende

Monday 03

July 2023 17:19

Afgelopen vrijdag onhulde cultuurschepen Helmut Jaspers (Vooruit) samen met de Oekraïnse kunstenaar Michael Levchenko een nieuw beeld op het Sint-Jansplein in Essen-Wildert. “We vinden het belangrijk dat we blijven investeren in kunst in de publieke ruimte. Kunst verfraait niet alleen onze straten, parken en pleinen, maar stimuleert ook kritisch denken, inspireert, prikkelt de verbeelding en heeft ook de kracht om grenzen te overstijgen en mensen van diverse achtergronden met elkaar te verbinden.”, aldus Jaspers.

 

De gemeente Essen heeft de afgelopen jaren actief kunst in de openbare ruimte gestimuleerd. Eerder dit jaar werd een prachtig standbeeld van Mieke Sanders ingehuldigd in WilderTnis, het nieuwe natuurgebied gelegen in de schilderachtige vallei van de Kleine Aa, op slechts een korte loopafstand van het centrum van Wildert.

”In 2021 organiseerde Jorg Van Daele, in samenwerking met onze gemeentelijke organisatie Kobie, het eerste Internationale Beeldhouwerssymposium in het Karrenmuseum. Ondanks de ongekende en uitdagende omstandigheden veroorzaakt door de wereldwijde strijd tegen het coronavirus, was het symposium een succes. Uit dit symposium ontstond een opmerkelijk beeldhouwwerk van de Italiaanse kunstenaar Serene Frosini, dat nu bewonderd kan worden in het beeldenpark van de Oude Pastorij”.

Dit jaar werd het symposium opnieuw gehouden, nu twee weken lang in Kalmthout. Zeven internationale beeldhouwers namen deel, en bezoekers hadden de mogelijkheid om de kunstenaars aan het werk te zien en het creatieproces stap voor stap te volgen.

Opnieuw sponsorde de gemeente Essen een beeldhouwwerk tijdens het symposium. Na zorgvuldige overweging met de Cultuurraad werd gekozen voor een werk van de zeer ervaren Oekraïnse kunstenaar, Michael Levchenko.

Michael Levchenko, geboren in Kiev in 1976, woont en werkt sinds 2015 voornamelijk in Warschau. Hij studeerde af aan de Oekraïnse Academie voor Schone Kunsten en Architectuur. Zijn werk is te vinden in zowel openbare als particuliere collecties over de hele wereld, van Argentinië tot Noorwegen, Taiwan tot Luxemburg, de Verenigde Staten tot China, Japan tot Syrië. Michaels kunstwerken maken deel uit van permanente collecties in musea in Italië, Cyprus, Argentinië, en hij heeft geëxposeerd in talrijke landen en heeft deelgenomen aan zo'n 40 internationale symposia.

Daarom zijn we bijzonder gelukkig dat we een internationaal gerenommeerde kunstenaar als Michael Levchenko hebben die bijdraagt aan het artistieke landschap van Wildert.

Helaas bevinden we ons opnieuw in buitengewone, onzekere en verontrustende omstandigheden. Dit keer is het geen coronavirus, maar een meedogenloze en verwoestende oorlog in Oost-Europa. Sinds het begin van dit conflict heeft Essen aanzienlijke inspanningen geleverd om oorlogsvluchtelingen op te vangen, waarbij veel inwoners hulp en steun bieden aan deze ontheemde individuen. Als gevolg daarvan heeft onze gemeente nu een grote Oekraïense gemeenschap, voornamelijk bestaande uit vrouwen en kinderen.

Het thema van het symposium, "Grenzeloze Vrede," is bijzonder relevant, en de keuze van de kunstenaar was niet toevallig.

Vaak wordt ons gevraagd: "Kan kunst de wereld redden?" Ongetwijfeld kan het dat niet alleen bereiken. Maar wat kunst ongetwijfeld kan doen, is mensen samenbrengen. Dit symposium illustreert dat idee. De afgelopen weken hebben mensen met diverse achtergronden en culturen samengewerkt, banden gesmeed en kloven overbrugd. Tijdens dit symposium hebben we een Oekraïense kunstenaar zien samenwerken met een Wit-Russische collega, waarbij ze samen buitengewone kunstwerken creëren. Hoe mooi is dat?

Dit beeldhouwwerk, getiteld "Looking Inside Future," is het derde werk dat achtereenvolgens dit plein verfraait, na het werk "Niet Vergeten" van kunstenaar Guy Janssen en het Pompoenmonument, dat is verwijderd maar op het juiste moment een nieuwe plek in de buurt zal vinden.

”Ik ben ervan overtuigd dat dit kunstwerk in de nabije toekomst echt tot zijn recht zal komen. Wanneer een aanzienlijk deel van de Sint-Jansstraat opnieuw wordt ontworpen, zal de straat niet alleen een groenere uitstraling krijgen, maar ook veel veiliger en aangenamer worden voor voetgangers, fietsers en vooral voor u, de bewoners”, besloot cultuurschepen Helmut Jaspers.

Het beeldhouwwerk, gemaakt van blauwe hardsteen, nodigt volgens de kunstenaar uit tot nadenken over de grenzen van menselijke kennis en verwijst naar de mogelijkheden van de onbekende toekomst. Laten we onze diepste hoop uiten dat deze toekomst veelbelovend en vreedzaam zal zijn. En dat er snel een oplossing komt voor het gewapend conflict in Oekraïne én dat er vrede moge zijn daar én in de rest van de wereld.  Het kunstwerk van Levchenko kan dan ook symbool staan voor "Grenzeloze Vrede" en solidariteit.

 

Na de onthulling kregen de aanwezigen een receptie aangeboden. Daarop was ook een delegatie van de Oekraïnse gemeenschap in Essen aanwezig. Zij hadden voor de gelegenheid heerlijk typisch gebak uit hun thuisland gemaakt.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant