Kris Verduyckt wil een einde maken aan ongewenste foto’s van slachtoffers
Team Vooruit
Saturday 10
April 2021 09:00
Als getuige van een (verkeers)ongeval snel even een foto nemen van het slachtoffer. Het klinkt ongepast, maar is precies wat heel wat mensen doen. Dit mag nu nog omdat het niet illegaal is in ons land. Daar wil Kris Verduyckt, Federaal parlementslid voor Vooruit, een einde aan maken met een wetsvoorstel.
De aanleiding voor Kris' wetsvoorstel was een zwaar ongeval met een spookrijder vorig jaar in Houthalen-Helchteren. Daar zag een politieman hoe mensen stonden te drummen om foto’s te nemen en te filmen. “Een jonge vrouw nam zelfs een selfie met een slachtoffer dat werd afgevoerd op een brancard. Stel je voor dat je via sociale media te weten komt dat jouw vriend of familielid een ongeval had”, zegt Kris Verduyck.
Vandaag is er geen specifieke wetgeving om dit verwerpelijk gedrag te bestraffen. De algemene privacywetgeving is hier niet genoeg voor
Foto's of filmpjes van slachtoffers leiden tot emotionele schade
“Mensen staan er niet bij stil welke gevolgen het verspreiden van herkenbare foto’s na een ongeval kan hebben voor het slachtoffer of diens naasten. Door te spreken met de politie en het gerecht kwam ik te weten ik dat dit geen alleenstaand geval is.
Het wetsvoorstel van Kris Verduyckt beschermt in de eerste plaats de slachtoffers en hun familie
Vandaag is er geen specifieke wetgeving om dit verwerpelijk gedrag te bestraffen. De algemene privacywetgeving is hier niet genoeg voor. In Duitsland is het wel verboden om foto’s of filmpjes van hulpeloze of overleden personen te maken en te delen. Ook andere landen voeren de discussie”, voegt Kris toe.
Wie dit soort beelden maakt, riskeert een boete of een gevangenisstraf tot twee jaar
Het wetsvoorstel van Kris Verduyckt beschermt in de eerste plaats de slachtoffers en hun familie. Wie beelden maakt en/of verspreidt van een slachtoffer na een ongeval riskeert een geldboete tot 15.000 euro of een gevangenisstraf tot twee jaar.
Er wordt een uitzondering gemaakt voor het werk van politie of justitie, en voor journalistieke en academische doeleinden. Het gaat ook enkel over herkenbare foto’s van de slachtoffers achteraf, niet over beelden van het ongeval of de gebeurtenis zelf.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024
-
What a ride!
Team Vooruit12.06.2024
-
Wij horen bij de winnaars van deze verkiezingen
Team Vooruit13.06.2024