Nieuws

Kris: "Hoe zorgen we ervoor dat onze planeet leefbaar blijft?"

Kris Verduyckt

Federaal parlementslid

Friday 29

July 2022 14:00

 Opinie 
"De klimaatopwarming slaat geleidelijk, maar steeds harder toe", stelt Kamerlid Kris Verduyckt in zijn opiniestuk. "We kunnen de verdere opwarming van de aarde en de ernstige gevolgen alleen aanpakken door een fundamenteel, sterk en doortastend klimaatbeleid. Een beleid dat de gevolgen samen en solidair aanpakt." 

39,1 graden in Kleine Brogel. Het land kreunde van de warmte, in Oudsbergen brandde de natuur en op sociale media verschenen massa’s foto’s van schaduwplekjes. 

Zorgwekkend voor velen? Ik vrees van niet. Op Twitter stonden vele reacties van ontkenning: “Ach, één oververhitte zomerdag overleven we wel” en “Waren de zomers vroeger ook niet soms heet?” Zo relativeren ze de abnormaal warme dagen weg. En het klopt dat klimaatopwarming zich niet toont in de thermometer van één zomerdag. Het toont zich wél in natuurrampen over de hele wereld én bij ons: overstromingen, droogte en extreme hitte.

Extreme droogte

Toen ik meer dan 20 jaar geleden tijdens mijn eerste verkiezingscampagne de rechtopstaande metalen verkiezingsborden van mijn afdeling plaatste, volstonden enkele stevige "piketten" in de grond. Vorig jaar gingen die metalen panelen naar de schroothoop. Omdat ze versleten waren? Neen, wél omdat ze elke campagne meer en meer schade veroorzaakten door bij elke kleine windstoot om te vallen. De bodem in Noord-Limburg is de afgelopen jaren droger en droger geworden. In het Zuiden van onze provincie beginnen huizen  te scheuren. Dat is wat klimaatopwarming veroorzaakt. 

In het Zuiden van onze provincie beginnen huizen  te scheuren. Dat is wat klimaatopwarming veroorzaakt. 

De wereld staat letterlijk in brand en dat heeft grote gevolgen. Volgens de bekende Nederlandse klimatoloog Jan Rotmans gaan onze populaire zuiderse landen in de nabije toekomst ondragelijk heet worden in de zomer. Wat zullen toeristen doen? Zich aanpassen en koelere vakantieoorden uitkiezen tot afgrijzen van de Spaanse of Griekse toeristische sector. Maar geloof me, dat aanpasgedrag volstaat niet. Het toont wel aan waar het schoentje wringt. 

Samen vooruit naar een leefbaar klimaat

Klimaatopwarming slaat geleidelijk, maar steeds harder toe. Mensen passen zich stap voor stap aan en missen het complete dreigingsplaatje. Bovendien heeft iedereen andere zorgen. De prijzen voor energie, eten en brandstof swingen de pan uit. Veel gezinnen hebben het moeilijk om rond te komen op het einde van de maand. Een gevoel van urgentie ontbreekt en daar surfen te veel politici op mee. Toch is de klimaatcrisis dé grootste uitdaging van onze generatie. Een sterke overheid moet de leiding nemen en maatregelen nemen om het klimaat leefbaar te houden. De gevolgen dreigen immers volledig onze huidige manier van leven op zijn kop te zetten.

Een sterke overheid moet de leiding nemen en maatregelen nemen om het klimaat leefbaar te houden.

We kunnen de verdere opwarming van de aarde en de ernstige gevolgen alleen aanpakken door een fundamenteel, sterk en doortastend klimaatbeleid. Een beleid dat de gevolgen samen en solidair aanpakt. Ik grijp elke kans om te wijzen op deze immense uitdaging terwijl de oppositie zich druk maakt over het defensiebudget of het invoeren van een extra vliegtuigtaks.

Voor Vooruit is het vandaag gevoerde klimaatbeleid in ons land te weinig ambitieus. Na de Europese Green Deal is het tijd voor daden. Dat niet elke kiezer wakker ligt van het klimaatprobleem is daarbij geen excuus. Want VN-secretaris-generaal Guterres was heel duidelijk deze week: “Niet in actie schieten is collectieve zelfmoord". 

Kris Verduyckt - Kamerlid Vooruit


Ga naar Kris Verduyckt
Over de Auteur

Kris Verduyckt

Federaal parlementslid

Deel dit artikel met je vrienden.