Nieuws

Kris: “Het verbod op jachttrofeeën: weg met onnodig dierenleed om bedreigde diersoorten te beschermen"

Ronny Wolfcarius

Friday 25

March 2022 07:04

We moeten bedreigde diersoorten beschermen en dat doen we niet met de dollars van rijke Westerse jagers. Die tellen grof geld neer voor het afknallen van leeuwen, olifanten, ijsberen, neushoorns en importeren ze vervolgens ook naar ons land als jachttrofee. Het voorstel van Kris Verduyckt maakt daar komaf mee door de invoer van jachttrofeeën naar ons land te verbieden.

Tijgers, luipaarden, bergzebra’s, Aziatische olifanten, neushoorns en ijsberen: het zijn enkele van de vele diersoorten die ondanks hun beschermde status nog steeds bejaagd worden. Tussen 2014 en 2018 werden meer dan 15.000 jachttrofeeën van zeldzame en dus bedreigde dieren naar Europa geïmporteerd. 

“Rijke jagers blijven beweren dat hun geld de enige manier is om die bedreigde soorten te redden. Onzin. Niet alleen brengt foto-toerisme veel meer op, het onderhoud van jachtgebieden kost vaak veel meer dan de opbrengst uit die trofeejacht. Dit model is niet duurzaam!", zegt federaal parlementslid Kris Verduyckt

“Ik ben dan ook ongelofelijk trots dat het voorstel van mij en Mélissa Hanus (PS) voor het verbieden van jachttrofeeën unaniem is goedgekeurd in het federale parlement. Zo beschermen we bedreigde diersoorten. Dat is goed voor de dieren zelf én voor onze biodiversiteit.” 

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Onze oplossing? Een verbod op jachttrofeeën

Het voorstel van Kris verbiedt het invoeren van jachttrofeeën. “Een belangrijk signaal van België. Voor zeehonden liep ons land ook voorop en volgde nadien een Europees verbod. Nu trekken we de lijn door en verbieden we ook de import van jachttrofeeën van bedreigde diersoorten. Ik hoop dan ook dat andere landen zullen volgen en er ook hiervoor een Europees verbod komt.

Met ons voorstel beschermen we bedreigde diersoorten. Dat is goed voor de dieren zelf én voor onze biodiversiteit.

Uit onderzoek blijkt dat 91% van de Belgen voorstander is van zo’n verbod. We hebben niet gewacht en meteen actie ondernomen”, besluit Kris. 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant