Nieuws

Kris: “Terwijl gezinnen dure energiefacturen moeten betalen, maken aandeelhouders van Engie enorme winsten”

Ronny Wolfcarius

Thursday 05

May 2022 20:57

→ De vorige, rechtse regering sloot een rotslechte deal met Engie. Daar betalen onze gezinnen nu de prijs voor. Kris Verduyckt trekt aan de alarmbel. Lees meer ▼

→ Steeds meer mensen kiezen om hun financiën online te regelen. Bert Moyaers: “Daar maken criminelen al te graag misbruik van. Een stevige, duidelijke en structurele aanpak is nodig. Alleen samen winnen we de strijd tegen online fraude.” Lees meer ▼

  • Kris: “Deze regering moet de woekerwinsten van energieleveranciers aanpakken”

    Het energiebedrijf Engie maakte in 2021 enorme wisten. Zoveel dat ze 1,2 miljard euro aan overwinsten kon overmaken aan hun Franse moederbedrijf.

    “Gebruikte Engie dat geld voor een grote duurzame investering in hernieuwbare energie of om de energiefacturen van hun klanten betaalbaar te houden? Helaas niet”, reageert federaal parlementslid Kris Verduyckt in de Kamer. “Op het moment dat onze gezinnen torenhoge facturen moeten betalen, maakt Engie het geld snel over aan haar Franse aandeelhouders.”

    Energiebedrijven worden slapend rijk

    “We moeten niet naïef zijn”, gaat Kris verder. “Dat is precies het oneerlijke systeem waar we in vastzitten. Dat de vorige regering creëerde.” Kris ontleedt 3 fundamentele problemen:

    1. “De realiteit is dat het geld gewoon naar de aandeelhouders gaat. Want energiebedrijven verkopen goedkope stroom alsof het de duurste is;

    2. De overheid moet bijspringen met subsidies voor nieuwe productiecapaciteit of dat nu duurzaam of nucleair is. Dat is de volledig omgekeerde wereld;

    3. De centrales dragen met hun woekerwinsten nauwelijks bij aan de staatskas.

    Door de vorige, rechtse regering draagt Engie nauwelijks bij aan de staatskas. Kris: “Zij plooiden volledig voor de lobby bij Engie en sloten een enorm slechte deal met de energiereus. Vandaag betalen onze gezinnen daar de prijs voor. Met Vooruit hebben wij keihard gestreden tegen die deal. 

    Met Vooruit hebben wij keihard gestreden tegen die deal.

    Mensen zitten vast aan energiecontracten en betalen daardoor torenhoge facturen. Sommige energiebedrijven worden slapend rijk door goedkope energie te verkopen voor een belachelijk hoge prijs. Deze regering moet de slechte deal, de fout van de vorige regering, aanpakken. Het wordt niet makkelijk. Maar deze regering moet concrete acties nemen?”, besluit Kris.

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  • Bert: “Maak een einde aan online fraude” 

    Het nieuw jaarrapport rond onlinefraude van de Belgische Federatie van de Financiële Sector (Febelfin) komt met opmerkelijke cijfers. Cybercriminelen hebben vorig jaar zo’n 25 miljoen euro buitgemaakt. Het aantal geslaagde gevallen van phisingfraude neemt wel af met meer dan een kwart ten opzichte van vorig jaar. 

    Meer monitoring, samenwerking en sensibilisering

    “Dat het aantal pogingen tot online fraude daalt, is positief”, begint federaal parlementslid Bert Moyaers. “Steeds meer mensen regelen thuis hun financiën online, maar dat is niet zonder risico.” 

    Steeds meer mensen regelen thuis hun financiën online, maar dat is niet zonder risico. 

    Het is dan ook goed dat banken meer monitoren, verschillende organisaties samenwerken en de overheid meer sensibiliseringsacties organiseert. “Dat draagt allemaal bij en benadrukt het belang van een goede samenwerking”, gaat Bert verder. “Maar we moeten wel waakzaam blijven. 

    Want criminelen zijn creatief en maken misbruik van de meest kwetsbare mensen. En op dit moment zijn steeds meer mensen financieel kwetsbaar. Cybercriminelen misleiden hen via valse e-mails, brieven, telefoons, sms en via sociale media. Met 1 klik zit je op een website die legaal lijkt, maar waar je gegevens gestolen kunnen worden.

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

    Een sterke overheid pakt online fraude hard aan

    Bert eist een stevige, duidelijke en structurele aanpak voor dit probleem. "Cybercriminelen stalen het afgelopen jaar 25 miljoen euro. In deze onzekere tijden moet een sterke overheid online fraude hard aanpakken. We moeten onze meest kwetsbaren mensen beschermen, zeker online.”

    We moeten onze meest kwetsbaren mensen beschermen, zeker online.

    Aangiftes van digitale fraude zijn enorm complex. De nood aan gespecialiseerde kennis bij de politie is daarom groot. “De politiezone in Herk-De-Stad heeft die expertise, maar dat geldt vaak niet voor de kleinere zones. De service die je krijgt, mag niet afhangen van waar je woont. 

    Het toont opnieuw het belang aan van een goede samenwerking en uitwisseling van kennis. Alleen samen kunnen we de strijd tegen cybercriminaliteit winnen”, besluit Bert.

     


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.