Nieuws

LOKAAL: Krijgen de Gentenaars een ‘nationaal park’?

Vooruit Lokaal

Wednesday 27

April 2022 10:58

Krijgen de Gentenaars binnenkort een heus ‘nationaal park’ aan de voordeur? Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad, hoopt alvast van wel.

“Het getijdenriviergebied van de Scheldevallei (met aansluitend de Durme- en de Rupelvallei) is goed voor een potentieel nationaal park van meer dan 80 kilometer lang, als het ware aan onze voordeur. Het ligt 170km landinwaarts van de Noordzee, dat is uniek in Europa. Begin dit jaar heeft de Vlaamse regering de Scheldevallei (samen met nog vijf andere kandidaten) voorlopig erkend. Een ‘gebiedscoalitie met wel 25 lokale besturen zal gezamenlijk een definitief kandidatuurdossier opmaken om een definitieve erkenning te krijgen. Voor dat werk hebben we tijdens de gemeenteraad van 26 april 2022 een eenmalige subsidie goedgekeurd. Ik hoop echt dat het lukt.”

Vlakbij én goedkoop

Áls het lukt, dan kunnen enkele miljoenen Vlamingen binnenkort gewoon met de fiets naar een fantastisch nationaal park. “Daar heb je geen duur vlieg- of treinticket voor nodig. ‘t Is vlakbij en dus goedkoop. Dat vinden wij geweldig voor de mensen. Zo ongeveer iederéén kan er van genieten…”

Het Yellowstone National Park in de Verenigde Staten, The Lake District in Engeland, het Parc National des Pyrenees en, dichter bij huis, de Hoge Venen en de Hoge Kempen zijn grote gebieden met een uitzonderlijke natuur- en natuurhistorische waarde, en (inter)nationale uitstraling. Ze zijn erkend als nationaal park met het oog op een duurzame bescherming van de aanwezige natuurwaarden en op de verdere ontwikkeling van de ecosystemen. Het unieke landschap en erfgoed bieden bovendien mogelijkheden tot toeristisch-recreatieve ontwikkeling en promotie, binnen de draagkracht van de natuur en haar omgeving.

Gentbrugse Meersen en Scheldevallei: voor elk wat wilds

“Bij ons staan de Gentbrugse Meersen het verst staat in de ontwikkeling. Ze staan vooral ook model als toegangspoort tot het toekomstig nationaal park. Om het met de woorden van een boek over de Gentbrugse Meersen te zeggen: met een erkenning als nationaal park zou de hele Scheldevallei tussen Gent en Antwerpen ‘voor elk wat wilds kunnen bieden’. Een prachtig regionaal sluitstuk op ons vele werk, onder leiding van Astrid als schepen van Openbaar groen en haar voorgangers, om de mensen steeds meer prachtige natuur te bieden, op wandel- en fietsafstand, als aanvulling op een aanpak van buurtgroen, wijkparken, en dus ook onze grote gekende groenpolen. Die erkenning, dat zou écht de ‘next step’ zijn. Laat ons daar maar vol voor gaan.”

 

Alles over de Scheldevallei op https://www.scheldesterkmerk.be/


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant